Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ønsker én time gratis SFO inn i barnas hverdag.  (Foto: SCANPIX)
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ønsker én time gratis SFO inn i barnas hverdag. (Foto: SCANPIX)

Ap viste asylmuskler

SV erkjenner å ha tapt kampen mot en strengere asylpolitikk.

En innstramming av asylpolitikken har vært en tøff kamp i regjeringsforhandlingene den siste uken. De tre regjeringspartiene skal nå være enige om at langt flere asylsøkere skal bli internert i påvente av uttransportering.

SV erkjenner asylnederlag

Under valgkampen sa Jens Stoltenberg at Ap vil føre en streng asylpolitikk, og ikke la seg dirigere av SV. Nå erkjenner SV å ha tapt kampen mot en strengere asylpolitikk.

– Vi har fått gjennomslag for de sakene vi har prioritert innenfor miljø, skole og likelønn, men erkjenner at vi ikke har fått gjennomslag for vår asylpolitikk, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell til NTB.

Les også: Slik blir Soria Moria II

Kraftig innstramming

Og det er Arbeiderpartiet som har fått gjennomslag for sitt syn om en kraftig innstramming i asylpolitikken. Kilder TV 2 har vært i kontakt med, sier at på dette området var det ingen tvil om at Ap brukte den såkalte kjøttvekta.

Ordet «internering» av asylsøkere vil imidlertid ikke bli brukt i erklæringen, men det er snakk om nye og sterkt utvidede lovhjemler for det regjeringen vil kalle «frihetsberøvelse». Nå skal det være mulig å frihetsberøve personer som aktivt motarbeider norske myndigheter med å få avklart identiteten deres.

Regjeringen skal også stramme inn muligheten for familiegjenforening.

Drøyt 1500 nye søkere meldte seg for utlendingsmyndighetene i september, noe som er om lag 200 færre enn i august.

Presenterer Soria Moria II

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) presenterer regjeringsdokumentet på Soria Moria onsdag klokken 15 etter at de rødgrønne partiene kom i mål med regjeringsforhandlingene sent tirsdag kveld.

Se presentasjonen av regjeringsplattformen i opptak her.

Se når Stoltenberg spørres ut om asylpolitikk:

349815