I NEMDA: Abid Raja. (Foto: Jon Michael Josefsen)
I NEMDA: Abid Raja. (Foto: Jon Michael Josefsen)

Abid Raja havnet på glattcelle

– For min del fungerte barnevernet helt mot sin hensikt, sier en åpenhjertig Abid Raja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstrepolitikeren Abid Raja møter i dag på Stortinget som vararepresentant.

Men han mener at han like gjerne kunne endt opp som kriminell. Nå forteller han hva oppholdet på barnehjem gjorde med ham som 15-åring.

– Jeg vokste opp med foreldre som brukte vold som en del av oppdragelsen. Det var relativt vanlig i mitt miljø. Men mine norske venner fortalte at jeg ikke burde finne meg i det. Jeg sa fra på skolen, og endte på barnehjem, forteller en åpen Abid Raja til Dokument 2.

Raja tror at han kunne endt opp som kriminell hvis han hadde blitt boende i barnevernet.

Havnet på glattcelle

– For min del fungerte barnevernet helt mot sin hensikt. Jeg havnet i et brutalt gjengmiljø på Biermannsgate barnehjem. Vi ranet andre barn, vi ranet en mann på sykkel, og vi spesialiserte oss på å banke opp horekunder, forteller Abid Raja.

Han droppet ut av førsteklasse på videregående skole, og satt også en natt på glattcelle etter en episode med bråk og uro på barnehjemmet.

– Mange av de jeg bodde sammen med i huset i Biermannsgate har jeg møtt igjen senere, som narkomane og prostituerte. Marginene er veldig små, forteller Raja.

Han flyttet hjem etter et halvt år på barnehjem og ble sendt til Pakistan. Da han kom tilbake og begynte i første klasse på videregående på ny, hadde han bestemt seg.

– Jeg hadde lyst til å bli advokat. Men læreren sa jeg kunne glemme det, fordi jeg aldri ville komme inn.

Ble advokat og politiker

Raja kom seg inn på jusstudiet, og har eksamen i vitnepsykologi fra Oxford. Etter flere år som kjendisadvokat, ble han nemndleder i Utlendingsnemnda.

I sommer har han hatt permisjon uten lønn i fire måneder, og har drevet valgkamp 15 timer i døgnet. Han sto på andreplass på Venstrelista i Akershus, og kom ikke inn på Stortinget.

Men under trontalen er han på plass i salen, som vararepresentant.

– Jeg ser på det som en stor ære, og vil gjerne prøve å markere meg de to ukene jeg er inne som vikar for Borghild Tenden, sier Abid Raja.

I onsdagens dokumentar «Abids ambisjon» følger Dokument 2 Abid Raja bak kulissene - på bakrommet i debattstudioene, på husbesøk, og bak lukkede dører hos valgkampstrategene.

Vi møter ham også på kjendisfest, på sykkel og i demonstrasjoner, og når han prøver seg som basketballspiller og bonde.

Se dokumentaren på TV 2 Sumo (betaltjeneste)

På Facebook? Følg «Dokument 2» her