MILITANTE MUSLIMER: Al-Shabaab erklærte i september troskap til al-Qaidas leder Osama bin Laden. (Foto: AP/AP)
MILITANTE MUSLIMER: Al-Shabaab erklærte i september troskap til al-Qaidas leder Osama bin Laden. (Foto: AP/AP)

Nordmann (40) tiltalt for terrorfinansiering

40-åringen skal ifølge tiltalen ha samlet inn minst 200.000 kroner til terrorgruppe i Somalia.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er statsadvokat Pål Lønseth i Det nasjonale statsadvokatembetet som har tatt ut terrortiltalen mot 40-åringen, som er norsk statsborger.

– Dette er en sak vi mener er godt bevislagt, sier statsadvokat Lønseth til TV 2 om terrortiltalen.

TILTALT: Den 40 år gamle norsk-somalieren er norsk statsborger.
40-åringen skal ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vært sentral i overføring av penger til den somaliske islamistgruppen al-Shabaab, som i september i år erklærte troskap til al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Sendte penger til terrorledere

Ifølge tiltalen overførte 40-åringen rundt 135.000 kroner til al-Shabaab, i tidsrommet august 2007 til februar 2008.

Blant de som mottok penger var al-Shabaab-lederen Aden Hashi Farah Ayrow, som ble drept i Dusamareb i et amerikansk luftangrep 1. mai 2008.

Påtalemyndigheten kan ifølge tiltalen bevisføre at 40-åringen sendte 10.000 dollar til al-Shabaab-lederen i januar 2008.

40-åringen skal også ifølge tiltalen ha sendt et mindre beløp, 500 dollar, til en annen av de sentrale lederne i al-Shabaab, den svenske statsborgeren Fuad Khalaf.

Drepte nærmere 80 sivile

- FIKK PENGER FRA NORGE: Al-Shabaab-lederen Aden Hashi Ayrow fikk 10.000 dollar fra Norge, ifølge terrortiltalen mot en 40-årig norsk-somalier.
Terrorgruppen utførte en rekke angrep mot sivile og militære mål i tidsrommet 40-åringen overførte penger til al-Shabaab, heter det i tiltalen.

5. august 2007 ble en bombe detonert i en kirke i Jakjaka i Etiopia, over 50 mennesker døde i dette angrepet. Samme dag gikk det av en bombe på et marked i Jijiga i Etiopia, der over 27 mennesker døde.

I oktober og desember 2007 utførte al-Shabaab flere angrep mot FN-støttede fredsbevarende styrker, blant annet i Mogadishu.

Den militante islamistgruppen skal også ha stått bak drap på en talsmann for den regionale administrasjonen og dommeren Sheikh Ibrahim Konli.

Ti års strafferamme

Det er første gang at påtalemyndigheten reiser tiltale etter denne paragrafen, som kom inn i straffeloven i juni 2002. Tiltalen mot 40-åringen har etter norsk lov en strafferamme på ti års fengsel.

TOK UT TILTALE: Statsadvokat Pål Lønseth i Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut tiltale mot en norsk-somalier for terrorfinansiering. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
40-åringen disponerte kontoen til Banadir Welfare Organisation, og kom i politiets søkelys høsten 2007.

Ifølge vedtektene var organisasjonens mål blant annet å hjelpe somaliske flyktninger i Sør-Somalia, og organisasjonen skulle drive med innsamlingsaksjoner og samle inn penger fra private og bedrifter.

– Finansierte terror i Somalia

Men PST mente at organisasjonen ble brukt til å overføre pengebeløp som gikk til finansiering av terror mot sivile i Somalia.

I august 2007 framsatte PST den første begjæringen om kommunikasjonskontroll mot den da 38 år gamle mannen.

TV 2 kjenner til at det også kom inn en hvitvaskingsmelding til Økokrim oktober 2007.

En stor norsk bank hadde registrert at organisasjonen mottok kontantinnbetalinger, og sendte pengene til forskjellige mottakere i Dubai.

Banken meldte til Økokrim at de mente å ha avdekket et helt nytt nettverk for overføring av penger.

KONTAKTER I FLERE LAND: Politiets etterforskning har avdekket 40-åringens kontakter i flere land.
28. februar 2008 pågrep og siktet PST norsk-somalieren for terrorfinansiering, sammen med to andre personer. Pågripelsene skjedde med bistand fra Økokrim, Kripos og Oslo politidistrikt.

Erkjente støtte til al-Shabaab

Norsk politi ransaket også flere internettkafeer og beslagla datatustyr og dokumenter. I den første fengslingskjennelsen het det at 40-åringen hadde hatt kontakt og samtaler med lederskikkelser i al-Shabaab.

TV 2 kjenner til at PSTs etterforskning har avdekket at 40-åringen også har hatt kontakt med radikale miljøer i Sverige og Storbritannia.

40-åringen har tidligere erkjent at han støtter al-Shabaab, men mener at den militante islamistgruppen er en motstandsbevegelse som ikke begår terrorhandlinger.

Brudd med FN-sanksjoner

Tiltalen viser imidlertid til et vedtak i FNs sikkerhetsråd om sanksjoner mot Somalia, der det heter at det er forbudt å levere våpen og militært utstyr av enhver art til Somalia, samt finansiere slike leveranser.

FN-vedtaket sier videre at det er forbudt å yte teknisk og finansiell bistand til militære aktiviteter.

Den 40 år gamle norsk-somalieren har tidligere fått passet sitt tilbake fra PST, og det har vært hevdet at mannen ikke befinner seg i Norge.

Statsadvokat Pål Lønseth ønsker ikke å kommentere spørsmålet om påtalemyndigheten vet hvor 40-åringen befinner seg.