molandtress
molandtress
Knut Moland gjør det han kan for å støtte sønnen Tjostolv og kameraten Joshua.  (Foto: Scanpix TV 2)
Knut Moland gjør det han kan for å støtte sønnen Tjostolv og kameraten Joshua. (Foto: Scanpix TV 2)

– Tjostolv holdt på å dø mandag

Dødsdømte Tjostolv Molands far går til frontalangrep på utenriksminister Støre i et åpent brev til media. Han mener Støre er ansvarlig dersom sønnen dør i fengsel.

Faren til Tjostolv Moland, Knut Moland, går kraftig ut mot utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at han kritiserer medias dekning av Kongosaken tirsdag.

Les også: Støre kritiserer medienes Kongo-dekning

Åpent brev

Knut Moland legger ansvaret på å få sønnen Tjostolv ut av fengselet i Kongo på utenriksministeren, og krever utenriksministerens avgang hvis sønnen skulle dø mens han er fengselet i Kongo.

I et åpent brev til utenriksministeren skriver han:

«Hvis disse guttene dør i fengselet i Kongo, holder jeg deg ansvarlig. Jeg tror også en stor del av det norske folk gjør det samme. Kan du ikke redde norske borgere som er utsatt for de verste overgrep siden 2.verdenskrig,har du mistet enhver kredibilitet. Da bør du gå av. I humanitetens og medmenneskelighetens navn, få French og Moland ut nå før de dør.»

– Hva skjer dersom Moland og French dør i fengselet?

– Det ønsker vi ikke å spekulerer i. Utenriksdepartementet kommenterer ikke helsetilstanden til de to. Det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for deres sikkerhet og helsetilstand, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til tv2nyhetene.no.

Døden nær

Knut Moland beskriver også sønnens malariasykdom som mer alvorlig enn det norske medier har rapportert:

«Tjostolv Moland holdt på å dø i cella natt til mandag av malaria. Han snakket og skrek i villelse, kastet opp og var i høy feber. De lever i skitt og dritt og fukt, og kan dø når som helst. Alle tenkelige brudd på menneskerettigheter er begått mot dem. Kan du leve med dette Støre? Ønsker du virkelig å feie dette under teppet for å kjøre en annen agenda?»

Moland fikk malaria i forrige uke. Til tross for at han var svært syk ble han ikke fraktet til sykehus fordi man fryktet for hans sikkerhet. Lørdag fikk han malariamedisin og ble noe bedre. Også Joshua French skal ha fått malaria.

– De har jevnlig fått legehjelp helt siden arrestasjonen. Slik vi vurderer det har legehjelpen vært adekvat og vi har ikke fått noen melding fra de to om at de ikke er fornøyde, sier Lerberg Kopstad.

Les også: Malariasyk Moland sendes ikke til sykehus

– Bruk alle midler

Knut Moland krever at Støre reiser til Kongo umiddelbart for å forhandle med presidenten i landet, og bruke alle midler for å få sønnen løslatt:

«Jeg krever at du Jonas Gahr Støre reiser omående til Kongo, setter deg ned og forhandler med Kongos President. Få med deg EU, få med deg engelsk diplomati, bruk de midler du har. Ta gjerne opp andre enorme problemer i Kongo med Presidenten, bruk de midler som er nødvendig.»

Men Utenriksdepartementet (UD) lover ingen ekstra innsats i saken. Istedet gjentas mantraet om norsk innblanding i utlandet.

– UD har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for de pårørende. Men dette er en nasjonal rettsprosess som må gå sin gang. Norge kan ikke blande seg i andre lands rettsprosesser, sier Lerberg Kopstad.

Hun tilføyer at det ikke eksisterer noen reiseplaner til Kongo for utenriksministeren.

LES HELE BREVET: Knut Molands åpne brev til utenriksministeren

Dødsdom

Nordmennene er dømt til døden, blant annet for drap, drapsforsøk og spionasje, av militærdomstolen i Kisangani. Ifølge retten drepte nordmennene sjåføren Abeidi Kasongo.

Ankesaken er ventet å komme opp i midten av oktober.