SIG sjef Torgeir Friksen har i et åpent brev til media redegjort for sine forbindelser til Tjostolv Moland og Joshua French. (Foto: Privat)
SIG sjef Torgeir Friksen har i et åpent brev til media redegjort for sine forbindelser til Tjostolv Moland og Joshua French. (Foto: Privat)

Friksen om sitt forhold til Moland og French

I et åpent brev til media forteller SIG-leder Torgeir Friksen om hvordan han har opplevd mediekjøret rundt sitt forhold til Moland og French.

Torgeir Friksen bestemte sammen med den øvrige ledelsen i det norske sikkerhetsselskapet SIG at de legger ned mye omstridte selskapet.

Grunnen til dette er at Friksen mener at den massive medieoppmerksomheten firmaet har fått angående sin forbindelse til dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French som sitter fengslet i Kongo. I brevet tar Friksen et oppgjør med norske medier som han mener har spredd løgner om firmaet og ham selv.

«ingen grunn til å tvile på at han var en skikkelig mann»

Siden de to ble arrestert i mai har Friksen gjentatte ganger distansert seg i forhold til de to og hva de gjorde i Afrika. Nå har SIG-sjefen skrevet et brev hvor han forteller om hvordan han ble kjent med og innledet samarbeidet med de to dødsdømte nordmennene.

«Media har spurt meg om hvorfor vi stolte på gutta i Uganda, det var jo derfor vi ble trukket inn i Kongo-saken. Vel, Moland presenterte seg som tidligere offiser fra Forsvaret, med rent rulleblad og bakgrunn fra både Hans Majestet Kongens Garde samt Telemark Bataljon.(noe jeg fikk sjekket, og det stemte). Han hadde ingen dårlige skussmål fra noen i forsvaret og hadde klareringer der. Så vi hadde på dette tidspunktet – 2007 – ingen grunn til å tvile på at han var en skikkelig mann.»

«De hadde en politimann som stadig var innom»

Friksen forteller at Moland hadde ønske om å starte et sikkerhetsfirma i Afrika. Moland hadde spurt om han kunne bruke SIG-logoen og navnet i opprettelsen av firmaet. Grunnen til dette skal ifølge Friksens brev være et tungrodd system.

Videre i brevet forteller Friksen om sitt besøk hos Moland og French i Uganda sommeren 2008.

«Jeg besøkte Moland og French i Uganda sommer/høst 2008 for å se hva de holdt på med, og samtidig få et innblikk i deres seriøsitet! Og der var på INGEN MÅTE NOE NEGATIVT rundt deres firma på dette tidspunkt. Alle kontrakter med Ugandiske myndigheter var stemplet og i orden, og de hadde en politimann som stadig var innom.»

– Tilbakeviser løgner fra media

I brevet tilbakeviser Friksen en rekke løgner han mener mediene har fortalt om han og selskapet Special Intervention Group. Friksen forteller at han brøt med Moland og French i slutten av 2008 og at han ønsket at de skulle destruere alle dokumenter med SIG-logo. I 2009 mottok Friksen et brev fra de to i Afrika.

«Etter at jeg kom hjem i februar 2009 mottok jeg et brev fra gutta om at de ikke ønsket mer samarbeid med oss, og at de kom til å bytte navn (ikke kjent hvilket navn, og hvorfor de brøt med meg/oss vet vi heller ikke). De kom også til å destruere alt gammelt Sig-materiell og lage ting på nytt til deres nye selskap. Vi syntes dette var en klok tanke, siden de framsto som genuint interessert i Afrika.»

SIG-sjefen forteller videre at han etter dette ikke har noen anelse om hva de to foretok seg i Afrika.

«Etter dette er alt bare et stort spørsmålstegn om hva Moland/French har gjort eller ønsket i Uganda/Kongo/India/ osv, osv. Så fikk vi en telefon fra UD som spurte om vi hadde personell i Kongo. Vi kunne avkrefte at nei det hadde vi ikke, eller har ei noen gang hatt. Og der startet mediestyret som har gått over stokk og stein for guttene.»

«Jeg er altså ikke SIG-sjefen.»

Friksen skriver i brevet at det ikke er han som er sjefen for SIG, men at «vi er flere utenlandske som er inne der (ikke norske)».

«Jeg er altså ikke SIG-sjefen. Vi er flere som er inne der (ikke norske), men jeg har sagt at jeg kan ta smellen siden media likevel henger seg på meg. Men ingen i Norge, tror jeg, skjønner hvorfor media henger meg ut over avissidene når jeg IKKE har noe som helst med Moland/french å gjøre. Og heller ikke vet noe om deres forretningsideer i Uganda. Det skjønner ikke noen av de advokatene vi har pratet med heller, men det er som sagt en ”kul sak” siden jeg bor i Norge virker det som for media.»

Les hele brevet fra Torgeir Friksen her.