SIG. (Foto: Privat)
SIG. (Foto: Privat)

Special Intervention Group er lagt ned

Ledelsen i sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG) har lagt ned virksomheten. Selskapet samarbeidet tidligere med Tjostolv Moland og Joshua French.

Det er SIG-leder Torgeir Friksen som selv bekrefter dette overfor TV 2. Også på selskapets nettsider bekrefter de at selskapet er nedlagt. SIG var i politiets søkelys i 2007 i forbindelse med politiets rapport om den såkalte spesialiserte sikkerhetsbransjen.

SIG-leder Torgeir Friksen har tidligere samarbeidet med de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som sitter fengslet i Kongo. Friksen har siden Moland og French ble arrestert i Kongo i mai gjort mye for å distansere seg og SIG fra de to.

– Mange synes det er trist at vi legger ned

Mandag kveld bestemte ledelsen i selskapet seg for å innstille virksomheten.

– Etter mange telefonsamtaler igår ble vi enige om å legge ned Special Intervention Group med umiddelbar virkning, sier Friksen til TV 2.

– Hvorfor det?

– Det er på grunnn av media sin iherdige innsats for å prøve å dra flest mulig inn og ødelegge mest mulig for SIG. Vi kan ikke tillate at SIG blir dratt inn i en kriminalsak på andre siden av jorden. Vi har fått mange mailer og telefoner fra forlk fra forskjellige instanser som synes det er utrolig trist at vi legger ner, sier SIG-sjefen til TV 2.

På selskapets nettsider står det at de som har ytterligere spørsmål angående jobb, kurs, oppdrag eller andre henvendelser bes ta kontakt via en oppgitt epostadresse.

Vil ikke besvare flere spørsmål

TV 2 har tidligere avslørt at Friksen var i Afrika sammen med Moland og French i 2008. Friksen har helt siden nordmennene ble arrestert i Kongo gjort mye for å distansere seg fra sitt samarbeid med de to.

Ifølge meldingen på selskapets sider legges virksomheten til sikkerhetsselskapet på is på grunn av den massive medieomtalen den siste tiden. En medieomtale selskapet selv mener har vært en forfølgelse av privatpersoner i selskapet.

SIG avslutter meldingen på sine sider med at de ikke vil besvare flere spørsmål fra norske medier.

VILLE LEIE SKYTEBANEN: SIG-sjef Torgeir Friksen poserer med
  en radio på skytebanen i Uganda. I bakgrunnen ligger Joshua French i
  skytterstilling. De tre nordmennene ønsket å leie skytebanen og området
  rundt for treningsformål. (Foto: Privat)
VILLE LEIE SKYTEBANEN: SIG-sjef Torgeir Friksen poserer med en radio på skytebanen i Uganda. I bakgrunnen ligger Joshua French i skytterstilling. De tre nordmennene ønsket å leie skytebanen og området rundt for treningsformål. (Foto: Privat)

Det norske sikkerhetsselskapet ble startet av Torgeir Friksen som tidligere skal ha jobbet som leiesoldat i både Sierra Leona og Bosnia på 1990-tallet. Senest i september 2009 reklamerte selskapet med et antipirat-kurs på sine nettsider. Selskapet skal ha tatt oppdrag som sikkerhetsvakter om bord i skip i den piratutsatte Aden-bukta i tillegg til livvakt- og sikkerhetsoppdrag i Irak.

I 2007 sendte TV 2 en dokumentar om sikkerhetsselskapet SIG.

(Se Dokument 2-programmet på TV 2 Sumo )

Samarbeidet i Uganda

TV 2 kjenner til at Moland og French fikk opplæring i sikkerhetsselskapet. Fra januar 2007 og frem til høsten 2008 jobbet Tjostolv Moland med å starte et underselskap av SIG i Uganda. Dette selskapet skulle ha navnet SIG (U) og skulle ledes av Moland og en ugandisk samarbeidspartner. Dett er noe Moland også skriver i sin egen CV.

LES OGSÅ: Tjostolv Molands leiesoldat-CV

Torgeir Friksen er leder for
  Special Intervention Group (SIG). (Foto: TV 2)
Torgeir Friksen er leder for Special Intervention Group (SIG). (Foto: TV 2)
Dokumenter TV 2 har fått tilgang til viser at SIG sammen med Tjostolv Moland og Joshua French hadde planer om å trene opp en elitestyrke som skulle være underlagt den kenyanske presidenten. Disse planene ble det likevel ikke av da oppdragsgiveren viste seg å være en person som likevel ikke hadde tilstrekkelige fullmakter.

Kenyanske myndigheter har overfor medier i Kenya uttalt at de ikke kjenner til slike planer eller at de ville benyttet seg av nordmennenes tjenester.

LES OGSÅ: Moland og French ville trene opp elitestyrke i Kenya

Friksen har fortalt til TV 2 at han ikke kjenner til hva de to nordmennene gjorde inne i Kongo da de ble arrestert i mai. Etter det TV 2 kjenner til skal Friksen ha avsluttet sitt samarbeid med Moland høsten 2008 da Moland og French ønsket å starte sitt eget selskap. Friksen hevder overfor TV 2 at han ikke har hatt kontakt med de to siden de skilte lag.

VILLE
  TRENE ELITESTYRKE: Sjef i SIG, Torgeir Friksen poserer sammen med Joshua
  French og Tjostolv Moland i militæruniform og våpen på en skytebane i
  Uganda. (Foto: Privat)
VILLE TRENE ELITESTYRKE: Sjef i SIG, Torgeir Friksen poserer sammen med Joshua French og Tjostolv Moland i militæruniform og våpen på en skytebane i Uganda. (Foto: Privat)