Tidligere biskop Ernst Baasland fikk toppjobben vedrt en million kroner for å studere og undervise ved et universitet i Sør Afrika. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
Tidligere biskop Ernst Baasland fikk toppjobben vedrt en million kroner for å studere og undervise ved et universitet i Sør Afrika. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Baasland får én million for å studere – skolen sier nei

Tidligere biskop Ernst Baasland får toppjobb for å studere ved sørafrikansk universitetet. Men der er han uønsket.

Kirkedepartementet har gitt 64-åringen en årslønn på over 800.000 kroner, inkludert et reisestipend, for å studere og undervise ved Stellenbosch-universitetet som en del av hans nye jobb som seniorrådgiver i departementet.

LES OGSÅ: Ernst Baasland blir ny Giske-rådgiver

Sier nei til eksbiskopen

Ernst Baasland har tidligere vært gjestende forsker og foreleser ved universitetet, men omstendighetene rundt hans avgang som biskop gjør at Stellenbosch ikke ønsker ham tilbake.

– Vi er klar over at det ikke er reist sak mot dr. Baasland, men i lys av de uheldige omstendigheter har universitetet bestemt seg for å ikke invitere dr. Baasland tilbake til Sør-Afrika for å fortsette sine studier på det nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonssjef Mohammed Shaikh i en epost til TV 2.

Sønnen dømt for grovt bedrageri

Baasland er internasjonalt anerkjent som forsker på Det nye testamente. Han gikk av som biskop i juni i år, etter at han i fjor ble slått konkurs. Sammen med kona Bodhild har han tatt opp millionlån blant venner og familie for å hjelpe sønnen Bjarte å betale hans angivelige forretningsprosjekter.

Senere viste det seg at Bjarte Baasland har tapt flere titalls millioner kroner på nettspill. Fredag ble han dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri. Moren Bodhild er også siktet for grovt bedrageri, mens eksbiskopen er ikke involvert i straffesakene.

– Ser frem til studiene

– Det er ingen endringer i mine planer. Jeg begynner studieopphold i Stellenbosch i begynnelsen av november og ser fram til det, skriver Ernst Baasland som for øyeblikket er i Tyskland, i en SMS til Dagbladet.

Avslaget fra det sørafrikanske universitetet får ikke noe å si for Baaslands arbeidsforhold i departementet sier ekspedisjonssjef i Kultur- og kirkedepartementet, Ingrid Vad Nilsen til avisen.

Avtalen om Baaslands engasjement går fra 15. juni 2009 til 31. desember 2010, og ble fremforhandlet i forbindelse med hans fratreden som biskop.