French_uganda_bussi (Foto: Privat)
French_uganda_bussi (Foto: Privat)

French ville bruke bestefarens kontakter for å få oppdrag

Joshua French planla å bruke misjonærbestefarens kontakter for å få oppdrag i India.

I et anbefalelsesbrev som bærer navnet til Joshua Frenchs bestefar, Olav Hodne, fremheves SIG som et meget pålitelig selskap som kan bidra med sikkerhet for hjelpeorganisasjoner i farlige områder. I brevet står det også at den tidligere misjonæren på det sterkeste vil anbefale selskapet barnebarnet jobber for til hvem det måtte angå.

Ville tilby SIG-tjenester i India

Olav Hodne som nå har pensjonert seg fra aktivt hjelpearbeid, startet sitt humanitære arbeid i 1948 hvor han jobbet med flyktninger som kom fra Bangladesh til India. Et annet dokument TV 2 har fått tilgang til tyder på barnebarnet Joshua Olav Daniel Hodne French ønsket å komme i kontakt med høyerestående personer bestefaren kjente fra tiden i India. Disse skulle han tilby SIGs tjenester.

(SIG (Special Intervention Group) er et norsk sikkerhetsselskap startet av Torgeir Friksen. Joshua French og Tjostolv Moland arbeidet med å starte opp et eget stråselskap av SIG i Uganda ved navn SIG (U))

Olav Hodne. (Foto: Wikimedia.commons)
Olav Hodne. (Foto: Wikimedia.commons)
Den snart 90 år gamle misjonæren og tidligere lederen i Den Norske Santalmisjonen i India har tre ganger blitt nominert til Nobels Fredspris av Mor Theresa for innsats i humanitært arbeid. Mor Theresa har selv mottatt fredsprisen.

Olav Hodne som er Joshua Frenchs morfar har for sin innsats for humanitært arbeid mottatt Nansenmedaljen og er Kommandør av St. Olavs Orden.

LES OGSÅ: Eksklusive bilder og videoen fra French og Molands treningsleir

«Sann interesse for hjelpearbeid»

I anbefalelsesbrevet som bærer Olav Hodnes navn, anbefales SIGs tjenester på det varmeste. SIG Uganda ble startet av Tjostolv Moland og Joshua French som et frontselskap for det norske Special Intervention Group (SIG).

«Det er en stor glede å kunne anbefale SIG (Special Intervention Group) som et seriøst, profesjonelt og meget fleksibelt sikkerhetsselskap for enhver som måtte være interessert i tjenestene deres. Det er ikke ofte vi finner denne type erfaring, oppriktighet og sann interesse for hjelpearbeid hos et selskap med sikkerhet som spesialitet.»

Videre står det at det SIG kan tilby av tjenester er unikt.

«Interessen som SIG viser når de tilbyr sine tjenester til veldedighetsarbeid, hjelpeorganisasjoner eller i selskapsutvikling er unik, og personlig uttrykker jeg min fulle tillit til at SIG vil kunne tilby enhver organisasjon eller selskap som arbeider i områder der sikkerhet trengs, førsteklasses arbeid.»

Brevet som bærer Olav Hodnes navn avsluttes slik:

«SIG er et selskap som er bemannet med mennesker som forstår verdien av slike ferdigheter, noe som gjør dem unike og svært verdifulle for enhver som trenger slike tjenester. Det er et privilegium å kunne anbefale SIG som et selskap som tilbyr sikkerhetstjenester til enhver nødhjelp- eller veldedighetsorganisasjon som er interessert i lokal utvikling i urolige områder.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)
PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)

Tilbyr trening av indisk grensepoliti

Ifølge dokumtentene TV 2 har fått tilgang til ønsket Joshua French sammen med Tjostolv Moland å tilby sine tjenester ikke bare i Afrika, men også i India. I et brev til en indisk hjelpearbeider forteller French om hva han og Moland kan tilby og om hjelpearbeideren kan bistå de med å komme i kontakt med de rette personene som er høyerestående myndighetspersoner eller militære.

Blant annet ytrer French ønske om å tilby tjenester til det indiske grensepolitiet. I brevet som bærer Joshua Frenchs navn står det at han forstår at de sliter med å kjempe mot terrorister på grensen til Pakistan, men med opplæring av SIG Uganda så kan politiet bli enda mer profesjonelle.

PÅ KONTORET: Her sitter Tjostolv Moland på kontoret som han delte med Joshua French i Ugandas hovedstad Kampala. På bordet ligger en pistol av merket P-80 Glock. (Foto: Privat)
PÅ KONTORET: Her sitter Tjostolv Moland på kontoret som han delte med Joshua French i Ugandas hovedstad Kampala. På bordet ligger en pistol av merket P-80 Glock. (Foto: Privat)

Det er ikke kjent om dette brevet noen gang kom den aktuelle mottakeren i hende eller om Moland og French fikk noen arbeidsoppdrag i India.

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, ønsker ikke å kommentere innholdet i dokumentene overfor TV 2 idag. Heller ikke Joshua Frenchs bestefar ønsker å uttale seg om det aktuelle brevet. De bestrider likevel ikke at brevet er ekte.

LES OGSÅ: Mener norsk media kjører svertekampanje mot Moland og Frenchog Kongo-avsløringer bekymrer norske myndigheter

Moland syk av malaria

Furuholmen har de siste dagene jobbet for å at Tjostolv Moland skal få legebehandling og medisiner i fengselet i Kisangani etter at 28-åringen før helgen ble alvorlig syk av malaria.

Den siste tidens mediaoppslag om hva de to har gjort i Afrika har ifølge advokat Furuholmen ført til at de to dødsdømte nordmennene har blitt så bekymret for sin egen sikkerhet at de ikke anser det som forsvarlig å bli innlagt på sykehus. De er redd at en mobb kan bestemme seg for å ta fullbyrdelsen av dødsstraffen i egne hender.

Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) har holdt til i Afrika siden 2007. Med base i Ugandas hovedstad Kampala ønsket de blant annet å jobbe som sikkerhetsvakter på det afrikanske subkontinentet. I mai i år ble de begge arrestert og fengslet i Kongo. 8. september i år ble de dømt til dødstraff for blant annet drap og spionasje. Ankesaken mot de to skal etter planen starte 13. oktober.

LES OGSÅ: Norsk investor samarbeidet med Moland og French