French_uganda_bussi (Foto: Privat)
French_uganda_bussi (Foto: Privat)

Slik planla Moland og French krigsrollespillet i Uganda

Våpen og helikopter var blant virkemidlene som skulle få rike nordmenn til å føle seg som spesialsoldater i Uganda.

På det 31 sider lange programmet TV 2 har fått tilgang til har Tjostolv Moland og Joshua French i detalj planlagt det avanserte krigsrollespillet de skulle tilby rike turister.

Sammen med sjefen for det norske sikkerhetsselskapet SIG, Torgeir Friksen, og en norsk investor skulle de alle delta i rollespillet som inneholdt både våpen og helikopter.

Til sammen var det planlagt å bruke over 350.000 kroner på den såkalte eventen. Et beløp investoren allerede hadde gått inn med i prosjektet.

LES OGSÅ: Norsk investor samarbeidet med Moland og French

Investoren har erfaring som soldat for de norske spesialstyrkene og var derfor tiltenkt en rolle i krigsspillet.

Sammen med SIG-sjef Torgeir Friksen skulle de lede hver sitt lag med turister som skulle få følelsen av å være spesialsoldater for en uke i Uganda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

French_uganda_bussi (Foto: Privat)
French_uganda_bussi (Foto: Privat)

Ville kjøpe inn AK-47

I dokumentene TV 2 har fått tilgang til er det satt opp detaljerte regnestykker og innkjøpslister av utstyr de måtte ha for å gjennomføre eventen.

Moland og French ønsket å kjøpe inn 18 AK-47 helautomatiske gevær, men på grunn problemer med tillatelse for å bære fullautomatiske våpen, foreslo de å heller kjøpe inn SKS halvautomatiske rifler. Planen var også å kjøpe inn store mengder skarp og løs ammunisjon.

PÅ KONTORET: Her sitter Tjostolv Moland på kontoret som han
  delte med Joshua French i Ugandas hovedstad Kampala. På bordet ligger
  en pistol av merket P-80 Glock. (Foto: Privat)
PÅ KONTORET: Her sitter Tjostolv Moland på kontoret som han delte med Joshua French i Ugandas hovedstad Kampala. På bordet ligger en pistol av merket P-80 Glock. (Foto: Privat)

Av dokumentet kommer det fram at det skulle leies inn både helikopter og store Toyota Landcruisere.

De rike turistene skulle fly fra Heathrow via Amsterdam til Entebbe flyplass hvor de ble hentet av Moland og French og de to andre invoverte. De skulle kjøres i svarte Landcruiser-biler. Videre skulle de ti turistene fraktes til campen hvor de skulle bo og gjennomføre krigsrollespillet. Campen ligger på et stort område som som Moland og French ville leie av en lokal bekjent.

«Commander Rambo»

De første seks dagene skulle turistene drilles i hvordan de skulle bruke våpen og hvordan gå inn og ut av helikopter som spesialstyrker. Underveis i treningen skulle de få etteretningsinformasjon om oppdraget de skulle utføre på slutten av uken. Både våpenhåndtering og skarp skyting skulle gjennomføres med Moland og French som instruktører.

Etter seks dager med trening skulle det hele avsluttes med et oppdrag. Turistene skulle deles inn i to lag som hver skulle ledes av den tidligere spesialsoldaten og SIG-sjef Torgeir Friksen. Fienden skulle spilles av Moland og French som hver skulle lede fem ugandere.

TRENER NÆRKAMP: SIG-sjef Torgeir
  Friksen viser nærkampteknikker på en kollega av nordmennene. Friksen
  samarbeidet med Moland og French i Uganda. (Foto: Privat)
TRENER NÆRKAMP: SIG-sjef Torgeir Friksen viser nærkampteknikker på en kollega av nordmennene. Friksen samarbeidet med Moland og French i Uganda. (Foto: Privat)

I tillegg skulle en av av Moland og French spille «Commander Rambo». Oppdraget for de to lagene med turister var å befri et vestlig gissel og nøytralisere Camp X-ray. Gisselet skulle i rollespillet være en FN-ambassadør ved navn Mr. Arsenic. Han skulle spilles av en bekjent av Moland og French bosatt i Kampala.

Bilder av leiesoldater

«Oppdraget» i Uganda skulle avsluttes med visning av en film av det de hadde opplevd. Før det hele ble avsluttet med middag.

Moland og French ville bruke 120.000 kroner på militærutstyr som de skulle handle inn til eventen. Alt fra soveposer til geværmagasiner. Den 31 sider lange prosjektbeskrivelsen er prydet med bilder av blant annet den franske leiesoldaten Bob Denard. En mann som fram til sin død i 2007 var en av verdens mest kjente leiesoldater. Han var involvert i en rekke kupp og kuppforsøk på det afrikanske subkontinentet siden 1970-tallet.

LEIESOLDAT-LEGENDE: Prosjektbeskrivelsen fra Moland og French
  inneholder bilder av den franske leiesoldaten Bob Denard som var involvert
  i en rekke kupp i Afrika fra 1970-tallet og fram til han ble arrestert
  av franske styrker på Komorene i 1995 (bildet) (Foto: ALEXANDER JOE/AFP)
LEIESOLDAT-LEGENDE: Prosjektbeskrivelsen fra Moland og French inneholder bilder av den franske leiesoldaten Bob Denard som var involvert i en rekke kupp i Afrika fra 1970-tallet og fram til han ble arrestert av franske styrker på Komorene i 1995 (bildet) (Foto: ALEXANDER JOE/AFP)
Moland og French håpet på å sitte igjen med god fortjeneste på prosjektet. Investoren, som skulle være samarbeidspartner, trakk seg ut av prosjektet i oktober 2008. Ifølge ham selv har han fortsatt ikke fått tilbake de 350.000 kronene han investerte i prosjektet.

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) har siden midten av mai sittet fengslet i byen Kisangani øst i Kongo. De er begge dømt til døden for drapet på en kongolesisk sjåfør.

De venter nå på at ankesaken skal starte 13. oktober.