PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)
PÅ SKYTEBANEN: Her poserer Joshua French og Tjostolv Moland på skytebanen Ssissi utenfor Kampala i Uganda. (Foto: Privat)
sunday monitor moland french (Foto: TV 2/Faksimile Sunday Monitor)
sunday monitor moland french (Foto: TV 2/Faksimile Sunday Monitor)

Uganda rystet over Moland og French

Treningsleiren til Tjostolv Moland og Joshua French skal ha vært ukjent for myndighetene i Uganda.

Det skriver den ugandiske avisen Sunday Monitor.

Førstesideoppslag

Artikkelen er hovedoppslag i søndagens utgave av Monitor, illustrert med nordmennenes egne bilder fra treningsleiren. Der blir de konsekvent omtalt som «norske leiesoldater» med et ukjent oppdrag i Uganda. Ifølge avisen skal de to ha etablert en base i Kampala i fire måneder uten at landets sikkerhetstjeneste kjente til virksomheten.

I mellomtiden skal Moland og French ha bodd i turistanlegget Back Packers i rikmannsstrøket Buziga. Etter at nordmennene ble pågrepet i nabolandet Kongo, sjekket den australske eieren rommet deres i Back Packers. Der fant han det mye omtalte militærutstyret og varslet politiet.

– Saken forundrer oss

Etter å selv å ha inspisert rommet deres kunne politisjef Kale Kayihura kontatere at nordmennene oppbevarte falske våpen og en autentisk rifle på hotellet.

– Jeg lurte på hvordan de hadde klart å smugle med seg de militære effektene inn i landet og inn på det strengt bevoktede hotellområdet, sier Kayihura til Sunday Monitor.

Militæret og etterretningstjenesten i Uganda etterforsker funnene på hotellrommet.

– Dette er en sak som forundrer oss, men vi fortsetter å etteforske, tilføyer Kayihura.

Gjengir brev

Avisen gjengir også utdrag fra brevet Moland skrev til opprørslederen general Laurent Nkunda der han tilbyr sine tjenester. Det er uvisst om brevet noensinne ble sendt til Nkunda og hans kolleger har benektet at krigsherren har mottatt brevet.

I brevet skriver Moland om sin bakgrunn fra det norske forsvaret og at han og John Hunt (Joshua Frenchs alias) beundrer opprørslederen. Moland skriver at han ser på Nkunda som den eneste og rette mannen som kan styre i Kongo. Moland omtaler seg selv som løytnant og kollegaen French som sersjant.

«Jeg har forstått, ved å se intervjuer og lese artikler om deg, at du er en utdannet og intelligent person.»

Behandles politisk

Moland omtaler seg selv og French som spesialister og forteller om hva slags virksomhet de driver.

«Partneren min, sersjant John Hunt (tidligere britiske 1. fallskjermbataljon) og jeg har diskutert, og fulgt med stor interesse, utviklingen i øst.» (Øst-Kongo red. anm.)

Brevet bekymrer etterforskerne i Uganda, som sammen med Kongo i åresvis har vært et tilholdssted for private militærgrupper med økonomiske interesser i landets rike naturressurser.

Saken er nå under behandling hos departementet for regionalt samarbeid, ifølge avisen.