Drapstiltalte Tjostolv Moland tror ikke han kommer til å bli henrettet i Kongo, selv om han skulle blir dømt til døden.  (Foto: VATN, VEKAR K./SCANPIX)
Drapstiltalte Tjostolv Moland tror ikke han kommer til å bli henrettet i Kongo, selv om han skulle blir dømt til døden. (Foto: VATN, VEKAR K./SCANPIX)

Malariasyk Moland sendes ikke til sykehus

Dødsdømte Tjostolv Moland lider av malaria, men er likevel ikke sendt til sykehus i Kongo.

Moland blir liggende på cellen i det beryktede sentralfengselet i Kisangani. 28-åringen fra Vegårshei i Aust-Agder blir ikke overført til sykehus i frykt for sin egen sikkerhet.

Høy feber

TV 2s reporter Fredrik Græsvik har snakket med Joshua French søndag formiddag. Han bekrefter at Moland har høy feber og er preget av sykdommen.

– Hvis Moland blir veldig dårlig vil han bli fraktet til et sykehus. Men slik det er nå, ønsker han ikke å forlate fengselet av frykt for sin egen sikkerhet, sier Græsvik som var i Kongo under rettssaken mot de to nordmennene.

Joshua French har ikke blitt smittet av malaria ennå.

– Men det er ingen grunn til å tro at ikke begge vil bli rammet av malaria fra tid til annen når de oppholder seg i Kisangani, opplyser Græsvik.

Dømt til døden

Tjostolv Moland og hans kamerat Joshua French er dømt til døden for drap på sjåføren Abedi Kasongo i mai i år. De er også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Moland skal ha fått sprøyter mot malariamedisin lørdag, og tilstanden hans skal da ha bedret seg noe.

– Elendige forhold

– De har vært uten malariatabletter en god stund, sier deres advokat som kaller forholdene i fengselet i Kisangani elendige.

Malaria er en infeksjonssykdom der smitten overføres av parasitter, og sykdommen rammer på verdensbasis mellom 300 og 500 millioner mennesker hvert år. (©TV 2/NTB)