moland_french_sierra (Foto: Privat / TV 2)
moland_french_sierra (Foto: Privat / TV 2)

Norsk investor samarbeidet med Moland og French

En tidligere norsk spesialsoldat investerte 350.000 kroner i French og Molands prosjekt i Afrika. Planen var å sende rike nordmenn til krigsrollespill i Uganda.

Dokumentene viser at en tidligere norsk spesialsoldat og nå investor samarbeidet med Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) om å starte et avansert krigsrollespill for rike turister.

Investoren bekrefter overfor TV 2 at han samarbeidet med nordmennene om krigsrollespillet og at han investerte flere hundre tusen kroner i prosjektet. Turistprosjektet ble aldri noe av, men ifølge Moland og French selv var det nettopp et slikt rollespill de forberedte deltakere på under den mye omdiskuterte treningsvideoen fra Bussi Island i Uganda tidligere i år.

LES OGSÅ: Se nye eksklusive bilder og videoen fra French og Molands treningsleir

«Event Sierra»

Prosjektet med krigsrollespillet fikk navnet «Event Sierra». Dokumenter TV 2 har fått tak i viser i detalj hvordan de rike turistene skulle trenes i flere dager før de skulle spille hovedrollene i krigsrollespillet i den ugandiske jungelen. Dokumentene er tilsynelatende skrevet i mai 2008.

POSERER MED VÅPEN: Tjostolv Moland poserer i uniform og med våpen på Ssissi skytebane i Uganda sommeren 2008.  (Foto: Privat)
POSERER MED VÅPEN: Tjostolv Moland poserer i uniform og med våpen på Ssissi skytebane i Uganda sommeren 2008. (Foto: Privat)
I avtalen som TV 2 har fått tilgang til kommer det fram at nordmannen skulle investere 300.000 kroner i prosjektet som skulle gjennomføres av Special Intervention group (U), også kjent som SIG Uganda – et frontselskap i Uganda for det norske sikkerhetsselskapet SIG som Tjostolv Moland hadde startet.

TV 2 har fått bekreftet planene fra sjefen for det norske sikkerhetsselskapet SIG. Torgeir Friksen forteller at denne formen for ekstremturisme blir stadig mer populært og Afrika er et populært mål for grupper med rike turister fra blant annet Europa.

Skulle være spesialsoldater i Afrika

Dokumentet er gjort klart for signering for både Joshua French (Chief Operations Officer), Tjostolv Moland (Group Managing Director SIG) og den norske investoren.

Planen var at SIG Uganda skulle tilrettelegge for den spesielle eventen. Ti såkalte klienter (rike turister red.anm.) skulle få følelsen av å være spesialsoldater i Afrika, og at Moland og French skulle behandle dem deretter.

CIMG4686
CIMG4686

Krigsrollespillet var planlagt å vare over åtte dager i den ugandiske jungelen. Rollespillet inkluderte sju dager med trening før klientene skulle spille hovedrollene i en spesialoperasjon med et militært oppdrag.

Den såkalte «Event Sierra» skulle avsluttes med en virkelighetsnær spesialoperasjon som innbefattet både en gruppe statister som skulle være fiender og transport med helikopter.

Forsvarssjefen om Moland og Frenchs treningsvideo: – Dette er bare tull

Bekrefter samarbeid

TV 2 har vært i kontakt med den tidligere norske spesialsoldaten. Han bekrefter overfor TV 2 at han på et tidlig tidspunkt innledet et samarbeid med de to dødsdømte nordmennene og at han investerte store summer i prosjektet.

– Jeg kan bekrefte at jeg var involvert i prosjektfasen. Jeg ble kontaktet av Tjostolv Moland og Joshua French som hadde et forretningskonsept for en event i Uganda. Etter å ha fått overlevert den endelige prosjektbeskrivelsen valgte jeg å trekke meg ut av prosjektet fordi jeg følte at konseptet ikke passet inn i forretningsvirksomheten min, sier han til TV 2.

Jeg har til dags dato ikke fått en eneste krone tilbake

Investoren er nå aktiv innen eventbransjen. Dette er en bransje som tilbyr alt fra utflukter, foredrag, underholdning og konferanser for firmaer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

tilsvar_uganda_investor_680 (Foto: TV 2)
tilsvar_uganda_investor_680 (Foto: TV 2)

Har ikke fått igjen pengene

Investoren forteller til TV 2 at han tidlig i prosjekteringen overførte 350.000 kroner til Moland og French, et forskudd som var ment som et forskudd som skulle disponeres på en lukket klientkonto. Dette er også noe som fremgår av avtalen som Moland og French laget:

«Dette tilsendte beløpet er XX sin eiendom og han innehaver alle rettigheter over disse pengene. Hvis XX ønsker å få tilsendt pengene tilbake fra SIG (U) skal de bli returnert snarest mulig. Beløpet er ikke å betrakte som et lån og er rentefrie derav.»

– Etter at jeg trakk meg ut av prosjektet i oktober 2008, krevde jeg pengene tilbakeført. Jeg har til dags dato ikke fått en eneste krone tilbake selv om kravet fortsatt står der, forteller han til TV 2.

Han forteller videre til TV 2 at han synes det er ubehagelig å bli trukket inn i en sak han føler ikke har noe med.

– Min rolle er begrenset til planleggingsfasen av et forretningskonsept som jeg senere trakk meg ut av. Jeg har ikke brutt noen lover og tar sterkt avstand fra eventuelle lovbrudd.

– Planla krigsrollespill i Kongo

Siden Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert og fengslet i Øst-Kongo i mai, har det blitt spekulert i hva de to nå dødsdømte nordmennene gjorde i et av verdens farligste områder. Selv har de hevdet at de bare var på guttetur, men senere har de også fortalt at formålet med turen inn i Kongo var å gjøre rekognosering for et avansert krigsrollespill.

En tidligere samarbeidspartner med nordmennene, en britisk eksleiesoldat, har overfor TV 2 hevdet at han tviler sterkt på den sistnevnte forklaringen.

– Ingen arrangerer noe slikt inne i Øst-Kongo, fortalte eksleiesoldaten i et intervju med TV 2 i september.

-VAR I KONGO: Tjostolv Moland har vært i Kongo flere ganger. Det hevder en tidligere kollega (t.h.) av nordmennene. Briten jobbet tidligere som leiesoldat og ble hentet inn til et oppdrag av Tjostolv Moland. (Foto: PRIVAT)
-VAR I KONGO: Tjostolv Moland har vært i Kongo flere ganger. Det hevder en tidligere kollega (t.h.) av nordmennene. Briten jobbet tidligere som leiesoldat og ble hentet inn til et oppdrag av Tjostolv Moland. (Foto: PRIVAT)

LES OGSÅ: – Moland og French ville starte treningsleir for leiesoldater

Øst-Kongo er et av verdens farligste områder hvor militsgrupper fortsatt opererer selv om krigen i landet er over. Selv om Moland og French har hevdet at de planla krigsrollespill i Kongo, er det ingen av dokumentene TV 2 har fått tilgang til som tyder på dette.

Artiklene fortsetter under bildet.

CIMG4699
CIMG4699

– Var i Kongo i 2005

TV 2 har de siste dagene kommet med en rekke nye avsløringer om hva de to nordmennene skal ha gjort når de har oppholdt seg i Afrika.

Fredag kunne TV 2 avsløre at et brev fra Molands pc tyder på at nordmannen ønsket å komme i kontakt med den beryktede opprørslederen general Laurent Nkunda som opererte i Kongo fram til januar i år da han ble fengslet i nabolandet Rwanda.

Tjostolv Moland fremstår som øverstkommanderende når han tar i mot
Tjostolv Moland fremstår som øverstkommanderende når han tar i mot

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, mener at det overhodet ikke er noe som tyder på at det har vært kontakt mellom Moland og Nkunda.

LES OGSÅ: Moland ville tilby sine tjenester til «Slakteren fra Kisangani»

Til tross for at både Moland og French hevder at de aldri før har vært inne i Kongo, tyder en rekke dokument på noe annet. Blant annet at Tjostolv Moland allerede i 2005 var på oppdrag som livvakt for en europeisk forretningsmann i byen Kalemie i Øst-Kongo. Moland skal også ha gjort rekognosering for oppmarsjområde for operasjoner inn i Kongo fra nabolandet Zambia.

LES OGSÅ: Moland forberedte operasjoner inn i Kongo

SE BILDER FRA TRENINGSLEIREN TIL MOLAND OG FRENCH I UGANDA:

To av deltakerne på treningsleiren må holde en tung jernstang over hodet mens de står nakne i vannet på Bussi Island i Uganda.
To av deltakerne på treningsleiren må holde en tung jernstang over hodet mens de står nakne i vannet på Bussi Island i Uganda.
Moland framstår som kommandant for de tre deltakerne på kurset og Joshua French som står bak de tre rekruttene. En amerikaner og to ugandere. (Foto: Privat)
Moland framstår som kommandant for de tre deltakerne på kurset og Joshua French som står bak de tre rekruttene. En amerikaner og to ugandere. (Foto: Privat)
CIMG4673
CIMG4673
CIMG4671
CIMG4671
CIMG4670
CIMG4670
CIMG4683
CIMG4683
CIMG4685
CIMG4685
CIMG4703
CIMG4703
CIMG4699
CIMG4699
CIMG4698
CIMG4698
French_uganda_bussi (Foto: Privat)
French_uganda_bussi (Foto: Privat)
CIMG4692
CIMG4692
CIMG4691
CIMG4691
CIMG4689
CIMG4689
CIMG4688
CIMG4688
CIMG4686
CIMG4686