Knut Arild Hareide under Kristelig folkepartiets valgvake i september. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)
Knut Arild Hareide under Kristelig folkepartiets valgvake i september. (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)

Hareide til topps

Knut Arild Hareide (KrF) blir ny leder i Stortingets transportkomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nyvalgte reprsentanten fra Akershus blir dermed en av de mest profilerte politikerne fra KrF ved siden av partielder Dagfinn Høybråten.

Miljø og sikkerhet

De viktigste satstingsområdene for Hareide blir trafikksikkerhet og miljøvennlige transportløsninger.

- Vi har store utfordringer både på jernbanen og veisektoren, sier Hareide til tv2nyhetene.no.

Han mener det er avgjørende at det blir fortgang i utbyggingen av jernbanenettet og vil sette fokus på hvordan veieerr kan bygges raskere og mer effektivt.

Presidentskapet

Line Henriette Holten Hjemdal er valgt til KrFs medlem av Stortingets presidentskap. Hun satt i forrige periode i energi- og miljøkomiteen og blir nå en av fem visepreseidenter blant annet sammen med Per-Kristian Foss (H) og marit Nybakk (Ap).

- Det er en stor tillitserklæring å få vervet som visepresident i Stortinget, sier Holten Hjemdal til tv2nyhetene.no.

Hun fortsetter også som medlem i energi- og miljøkomiteen.

KrFs nye fjes

Flere av KrFs reprsentanter forsvant ut av Stortinget ved valget, dermed har partiet flere nye reprsentanter som skal fronte partiet i de ulike fagkomiteene på Stortinget.

KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad tar plass i arbeids- og sosialkomiteen, Øyvind Håbrekke i familie- og kulturkomiteen, Geir Bekkevold i kommunalkomiteen og Rigmor Andersen Eide i næringskomiteen.

Blant reprsentantene som ble gjenvalgt fortsetter Hans Olav Syversen som finanspolitisk talsmann, Laila Dåvøy sitter fortsatt i helse- og omsorgskomiteen:, Dagrun Eriksen blir nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og partileder Dagfinn Høybråtyen tar plass i den nye utenriks- og forsvarskomiteen.

Sande blir sjef

Senterpartiet har også konstituert sin stortingsgruppe og nesrtleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum blir parlamentarisk leder. Nestleder i stortingsgruppa blir Erling Sande fra Sogn og Fjordane.

Sande som er varareperesentant så lenge partileder Liv Signe Navarsete sitter i regjering blir Senterpartiets eneste komiteleder de neste fire årene. Sande skal lede energi- og miljøkomiteen på Stortinget.