sp3eb1ea (Foto: SCANPIX)
sp3eb1ea (Foto: SCANPIX)

Fosterbarn identifiseres

De søkbare skattelistene navngir barn som bor hos fosterforeldre. – Uheldig, mener Datatilsynet.

Om få uker offentliggjøres skattelistene for 2008. Her kan du finne informasjon om barn som bor i fosterhjem, skriver Dinside.no.

Har åpenheten gått for langt? Si din mening nederst i saken.

Les også: - Nettstedet iam rammer ektefeller og barn

- Selvstendige skatteytere

Årsaken er at barn som har mistet foreldrene sine, eller barn av foreldre som har mistet foreldreretten eller den daglige omsorgen, lignes som selvstendige skatteytere.

Dermed røper skattelistene indirekte hvilke barn som bor hos fosterforeldre, fordi opplysninger om barn under 13 år ikke står i skattelistene hvis barnet bor sammen med sine biologiske foreldre, skriver dinside.no.

– Vi forholder oss kun til de lover og regler Stortinget har vedtatt, understreker informasjonssjef i Skattedirektoratet, Lise Halvorsen, overfor TV 2 hjelper deg.

Vil ta opp saken

Høyres Elisabeth Aspaker lover å ta opp saken i Stortinget i løpet av de nærmeste ukene.

– Det er helt utilbørlig hvis barn som er i fosterhjem, eller av andre grunner har mistet foreldrene sine, skal brettes ut på denne måten, sider Aspaker til dinside.no.

– Vi kan ikke ha et system som offentliggjør for hele verden hvem som er under Barnevernets omsorg, sier hun.

Finansdepartementet vil også se på saken.

– Dette er uheldig, sier statssekretær Geir Axelsen til dinside.no.

– Vi vil se på mulige endringer så raskt som mulig, men det er ikke mulig å få til eventuelle endringer før skattelistene legges ut i år.

Datatilsynet reagerer også på at skattelistene navngir fosterbarn.

– Dette er absolutt uheldig, sier rådgiver Jørgen Skorstad. Datatilsynet vil nå tilby seg å hjelpe Finansdepartementet og Skatteetaten med å finne løsninger på dette problemet, ifølge dinside.no.