Tjostolv Moland (v) skal ha sendt et brev til general og opprørsleder Laurent Nkunda.  (Foto: Privat/Scanpix)
Tjostolv Moland (v) skal ha sendt et brev til general og opprørsleder Laurent Nkunda. (Foto: Privat/Scanpix)
680_moland_nkunda1 (Foto: Privat/Scanpix)
680_moland_nkunda1 (Foto: Privat/Scanpix)

Moland ville tilby sine tjenester til «Slakteren fra Kisangani»

Dødsdømte Tjostolv Moland ønsket å komme i kontakt med den beryktede opprørslederen general Laurent Nkunda i Kongo for å tilby trening av soldater.

General Laurent Nkunda fikk tilnavnet «Slakteren fra Kisangani» etter en massakre av over 160 mennesker i den kongolesiske byen under den andre Kongo-krigen i 2002.

I et brev som Tjostolv Moland tilsynelatende ville sende eller overlevere til General Laurent Nkunda skryter han uhemmet av den nå fengslede opprørslederen som er mistenkt for massakre i Kongo. I brevet står det også at nordmennene ønsker å tilby sine tjenester til generalen:

«Vi ønsker å tilby deg våre tjenester, general.»

Dette brevet som TV 2 har fått tilgang til viser at Tjostolv Moland ville tilby sine tjenester til general Nkunda i Kongo.
Dette brevet som TV 2 har fått tilgang til viser at Tjostolv Moland ville tilby sine tjenester til general Nkunda i Kongo.

Helt siden Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert øst i Kongo i midten av mai, har det blitt spekulert i hva de to nordmennene gjorde inne i et av verdens farligste områder da de ble pågrepet og fengslet.

LES OGSÅ: Dette er «Slakteren fra Kisangani»

SE: Nye eksklusive bilder og video fra French og Molands treningsleir

Selskapsprofil og CV

Tutsi-generalen var leder for den mest framtredende opprørsgruppen i Øst-Kongo før han ble arrestert og fengslet i Rwanda 23. januar i år. Før Nkunda ble arrestert hadde han kommandoen over 5000 soldater, en opprørshær som er beryktet og mistenkt for omfattende og groteske overgrep i Øst-Kongo.

Brevet til Nkunda er etter alt å dømme skrevet i begynnelsen av januar 2009, samme måned som opprørslederen ble arrestert og fengslet. Dette var i perioden Nkunda og hans styrker var mest aktive på grensen mellom Kongo og Rwanda.

SLÅSS FOR TUTSIER: Krigsherren Laurent Nkunda er beskyldt for massive overgrep mot sivile.  (Foto: Roberto Schmidt)
SLÅSS FOR TUTSIER: Krigsherren Laurent Nkunda er beskyldt for massive overgrep mot sivile. (Foto: Roberto Schmidt)

Brevet starter med at Moland presenterer seg selv om hva han jobber med.

«Jeg, tidligere norsk offiser Tjostolv Moland er administrerende direktør i det private militærselskapet Shannon Invest. Vedlagt dette brevet finner du selskapsprofilen og min personlige CV med vitnemål. Gjennom å følge situasjonen i Øst-Kongo har jeg kommet fram til at du er den rette mannen til å lede dette enorme landet inn i den framtiden det fortjener.»

LES OGSÅ: Tjostolv Molands leiesoldat-CV

Kommandooperasjoner

I brevet skriver Moland om sin bakgrunn fra det norske forsvaret og at han og John Hunt (Joshua Frenchs alias) beundrer opprørslederen. Moland skriver at han ser på Nkunda som den eneste og rette mannen som kan styre i Kongo. Moland omtaler seg selv som løytnant og kollegaen French som sersjant.

«Jeg har forstått, ved å se intervjuer og lese artikler om deg, at du er en utdannet og intelligent person.»

Moland omtaler seg selv og French som spesialister og forteller om hva slags virksomhet de driver.

«Partneren min, sersjant John Hunt (tidligere britiske 1. fallskjermbataljon) og jeg har diskutert, og fulgt med stor interesse, utviklingen i øst.» (Øst-Kongo red. anm.)

TV 2 har ingen grunn til å tro at brevet har kommet enten opprørslederen eller hans folk i hende før Nkunda ble arrestert og fengslet. Brevet er heller ikke signert utover den maskinskrevne underskriften.

Jeg har forstått, ved å se intervjuer og lese artikler om deg, at du er en utdannet og intelligent person.

«Med vennlig hilsen, Tjostolv Moland, Løytnant»

Moland begrunner videre at de ønsker å få seg jobb som soldater i Afrika på grunn av nedbyggingen av det militære i europeiske land. Noe som ifølge Moland gjør at dedikerte soldater som de to nordmennene er uten arbeid.

«Med nedbemanningen av hærene i Europa er det ikke lett for ivrige soldater som meg og John å finne arbeid og tilpasse oss det sivile liv. »

Videre skriver 28-åringen fra Vegårdshei at han gjerne vil samarbeide med generalen.

Brevet avsluttes med at Moland lover på sitt ord som offiser at han aldri vil snakke om sin kontakt med generalen til media eller andre hvis han får møte ham og helt til slutt: «Med vennlig hilsen, Tjostolv Moland, Løytnant»

TV 2 har snakket med kilder i Norge som ikke har sett brevet, men som likevel bekrefter at Moland har ytret ønske om å få møte general Nkunda.

Brevet som TV 2 har fått tilgang på bærer Tjostolv Molands navn som sjef for selskapet Shannon Invest. Etter det TV 2 kjenner til var det dette selskapsnavnet Moland opererte under etter å ha brutt med SIG og Torgeir Friksen i slutten av 2008.

VILLE LEIE SKYTEBANEN: SIG-sjef Torgeir Friksen poserer med en radio på skytebanen i Uganda. I bakgrunnen ligger Joshua French i skytterstilling. De tre nordmennene ønsket å leie skytebanen og området rundt for treningsformål. (Foto: Privat)
VILLE LEIE SKYTEBANEN: SIG-sjef Torgeir Friksen poserer med en radio på skytebanen i Uganda. I bakgrunnen ligger Joshua French i skytterstilling. De tre nordmennene ønsket å leie skytebanen og området rundt for treningsformål. (Foto: Privat)

SIG-sjef nekter for å kjenne til Nkunda-planer

Som TV 2 avslørte torsdag samarbeidet Moland og French tett med sjefen for det norske sikkerhetsselskapet SIG, Torgeir Friksen, i Afrika.

De tre var i Uganda sammen sommeren 2008. Friksen sier til TV 2 at han ikke kjenner til brevet til Nkunda eller at Moland og French ville møte opprørslederen. På spørsmål fra TV 2 nekter Friksen for at han kjenner til noen som helst planer om samarbeid med Nkunda.

– Det brevet vil jeg ikke kommentere. Jeg har ingen kjennskap til ham – og har ikke hatt ønske om det, sier Friksen til TV 2.

Blant dokumentene TV 2 har fått tilgang til er det også en personprofil av opprørslederen. Profilen beskriver hvem Nkunda er og hvordan han har operert i både Rwanda og Kongo. Etter at TV 2 har vist Torgeir Friksen dokumentet med personprofilen av Nkunda, ser ikke SIG-lederen bort fra at han tidligere kan ha gjort research og skrevet dokumentet om General Laurent Nkunda.

VAR I KONGO: Joshua French (t.v.) sammen med den britiske ekskollegaen i Kongo i 2008. Bildet er tatt i et fjellpass på vei tilbake til Uganda etter et oppdrag de to utførte inne i Kongo. (Foto: Privat)
VAR I KONGO: Joshua French (t.v.) sammen med den britiske ekskollegaen i Kongo i 2008. Bildet er tatt i et fjellpass på vei tilbake til Uganda etter et oppdrag de to utførte inne i Kongo. (Foto: Privat)

LES OGSÅ: Moland og French ville trene opp elitestyrke i Kenya

Har nektet for å ha vært i Kongo tidligere

I flere intervju med norske medier har både Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) nektet for å ha vært i Kongo før de ble arrestert i mai. Men som TV 2 kunne avsløre i går viser dokumenter at Tjostolv Moland var på et sikkerhetsoppdrag i Kongo allerede i september 2005.

De skal også i følge en tidligere britisk leiesoldat også ha vært i Kongo i 2008. I et intervju med TV 2 i forrige måned fortalte briten at Moland ved minst ett tilfelle var på et rekognoseringsoppdrag i byen Kisangani. Han hevdet også at han hadde utført oppdrag inne i Øst-Kongo sammen med Joshua French.

Dette har også Joshua French sagt i et intervju i en artikkel om sikkerhetsbransjen på Fellesrådet For Afrikas nettsider. French som i artikkelen omtales som John Hunt hevder da at de har vært på oppdrag i Kongo. Både Moland og French benyttet dekknavn under perioden i Afrika. French som John Hunt og Moland som Mike Callan.

LES OGSÅ: Derfor kalte han seg Mike Callan

Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene. (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)
Joshua French og Tjostolv Moland (t.h.) lytter til sin forsvarer, advokat André Kibambe, på første dag av rettssaken mot de to nordmennene. (Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)

– Tilbyr sine tjenester til generalen

Brevet adressert til den beryktede general Laurent Nkunda tas imot med stort alvor ved Det nasjonale statsadvokatembetet. Det er her påtaleansvaret vil ligge, om Moland og French noen gang blir stilt for en norsk rett.

– Det ser ut som om de tilbyr sine tjenester til en general der nede, og det er i grunn det jeg kan lese ut av det. Vi vet ikke om det er kommet noe lenger, sier statsadvokat Marit Bakkevig ved Det nasjonale statsadvokatembetet, til TV 2 Nyhetene.

Men TV 2 har også fått bekreftet fra andre kilder som ikke kjente til brevet at nordmennene ville forsøke å oppnå kontakt med general Nkunda.

Bakkevik bekrefter at de har mottatt andre og alvorlige dokumenter som omhandler Moland og French.

– Jeg kan ikke gradere alvoret i det på stående fot, men det er dokumenter av lignende type så vidt jeg har oppfattet.

Furuholmen: Ingen kontakt mellom nordmennene og Nkunda

Advokat Morten Furuholmen har nylig besøkt Moland og French i fengselet i Kisangani. Furuholmen mener de er uskyldig dømt og arbeider nå for å få de ut av landet.

Han hadde ikke hørt om brevet før han får det beskrevet av TV 2.

Morten Furuholmen er hyret inn som forsvarer for Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. (Foto: SCANPIX)
Morten Furuholmen er hyret inn som forsvarer for Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. (Foto: SCANPIX)

– Det er ingen holdepunkter per i dag på at det har vært noen som helst kontakt mellom Nkunda og Moland eller French, sier Furuholmen til TV 2.

– Eller at det har vært utsendt brev eller gjort noe direkte forsøk utover at det har vært utegnet et notat på en pc som høyst sannsynligvis aldri har blitt noe av, forsetter han.

Venter på ankesaken

De to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ble 8. september i år dømt til døden for drapet på den kongolesiske sjåføren Abeidi Kasongo, drapsforsøk, væpnet ran, konspirasjon og spionasje.

De har sittet fengslet i Kisangani i Øst-Kongo siden de ble pågrepet i nasjonalparken Okapi 9. og 11. mai 2009. Siden de ble arrestert har de hardnakket hevdet at de bare var på guttetur i landet. I tillegg har de forklart at de undersøkte mulighetene for å starte ekstremturisme for rike forretningsfolk i Kongo.

De venter nå på at ankesaken i militærtribunalet skal starte i Kisangani.