Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tsunamien som rammet landene rundt det indiske hav 26. desember 2004 tok livet av 300.000 mennesker. Det var ikke høyden på bølgene som var så dødelig, det var at de aldri tok slutt.

Tsunamien flommer inn over Kamela Beach Hotel i Phuket 26. desember i 2004. (Foto: Gro Storteig / SCANPIX)

Vannet fortsatte å flomme inn over land i mange minutter, som en enorm og ustoppelig springflo.

Og det er nettopp dette som skiller en tsunami fra bølgene vinden bygger opp under en storm.

Jordskjelv

En tsunamibølge dannes ved at det skjer noen nede på havbunnen. Et jordskjelv, eller et skred. Rystelsen setter hele vannsøylen i bevegelse, fra bunn til overflate.

Under en storm er det bare den øverste delen av havet som er i bevegelse. Bølgene blir store og ødeleggende, men vannet når bare noen meter inn på land.

Artikkelen fortsetter under figuren.

Ute på havet er tsunamibølgene lave, der er først når de når land at de vokser seg høye. (Foto: Wikipedia Commons)

Lave bølger

Ute på havet er tsunamibølger ganske lave, ofte godt under en meter. Men de er enormt dype og lange. Når bølgene når land blir det grunnere, og alt vannet trenges sammen.

Bølgene vokser i høyde, og siden bølgelengden kanskje er åtte ti minutter, er det som vannet aldri slutter å strømme inn over land. Vannet kan nå flere kilometer innover.

Og så skal alt vannet ut i havet igjen. Når vannet flommer tilbake som strie elver er det fullt av gjørme, bygningsrester og annet som bølgene ødela på vei inn, og kan være vel så dødelig som den første bølgen.

Videoene under er fra Thailand under tsunamien i 2004.