Tallene på døde stiger etter at en tsunami feide inn over øygruppene Samoa og amerikansk Samoa i Stillehavet tirsdag kveld norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier politiet på Samoa at 63 mennesker er bekreftet omkommet på øyen, mens 19 er omkommet på amerikansk Samoa. Det er også ubekreftede meldinger om at minst fem personer skal være omkommet på Tonga, som ligger vest for Samoa-øyene. Det er ventet at dødstallene vil stige ytterligere.

Boeboere i Fagatogo på amerikansk Samoa trekker i høyden. (Foto: Fili Sagapolutele/AP)

– Ikke én bygning igjen som står oppreist

Cinta Brown, som jobber i innenriksdepartementet på amerikansk Samoa, forteller CNN at vannet har gjort store skader på øyen.

– Bølgen kom på land og skylte gjennom folks hjem, sier Brown.

Kjenner du noen i området? Tips TV 2 på telefon/sms/mms til 02255 eller epost til tips@tv2.no

Se bildekarusell av ødeleggelsene nederst i artikkelen.

Newzealander Graeme Ansell befinner seg nær byen Apia på Samoa.

– Det er ikke én bygning igjen her som står oppreist. Vi har klatret opp i fjellene, og en her i følget har brukket benet. Folk i dette området kommer til å være i stor nød framover, sier Ansell til Radio New Zealand ifølge BBC.

Katastrofeområde

USAs president Barack Obama har erklært amerikansk Samoa som katastrofeområde, og har beordret bistand fra amerikanske myndigheter til øyen.

Amerikansk Samoa er et selvstyrt territorium sør i Stillehavet som tilhører USA. Amerikansk Samoa ligger sørøst for den uavhengige staten Samoa.

Les også: Familie fra Sunnmøre måtte evakuere

Kort tid etter at tsunamivarsel ble utstedt over den lokale radioen, flommet vannet innover hovedstaden på amerikansk Samoa, Pago Pago, og landsbyer langs den sørlige kysten på øya.

– Begravet av sanden

– Det er antatt nå at det kan være rundt 100 omkomne, sier nestsjef ved katastrofeberedskapen på amerikansk Samoa, Ausegalia Mulipola, til Reuters.

– Noen områder har blitt kraftig rammet og tsunamien har drevet mye sand på land, og vi har fått meldinger om at sanden dekker over omkomne. Så vi trenger redskaper og maskiner for å søke etter mennesker som kan være begravde i sanden, sier han.

Tsunamivarselet ble avlyst sent tirsdag kveld, men amerikanske jordskjelvobservatører advarer mot kraftig strøm ved kysten av California og på Hawaii.