BLE SYK ETTER VAKSINE: Esther Kristiansen fra Stord frykter helsevesenet vet for lite om bivirkningene av HPV vaksinen som datteren hennes Christine fikk. (Foto: Heidi Eikremsvik)
BLE SYK ETTER VAKSINE: Esther Kristiansen fra Stord frykter helsevesenet vet for lite om bivirkningene av HPV vaksinen som datteren hennes Christine fikk. (Foto: Heidi Eikremsvik)

Christine fra Stord ble syk etter HPV-vaksinen

Christines mor Esther frykter norske leger og foreldre ikke blir godt nok informert om livmorhalskreftvaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Esther Kristiansen fra Stord er rystet over historien om den 14 år gamle jenta fra Coventry som døde rett etter at hun fikk HPV-vaksinen.

For dagen etter at datteren hennes Christine fikk sprøyten med vaksinen mot livmorhalskreft, ble hun syk.

– Hun fikk influensaaktige symptomer, og vi dro til legevakten som tok godt imot oss, forteller Esther Kristiansen til tv2nyhetene.no.

– Må gi bedre informasjon

Men hun ble overrasket da hun skjønte at selv ikke legen som behandlet datteren hennes så ut til å ha gode kunnskaper om hvilke bivirkninger vaksinen kunne gi.

– Legen måtte ringe Folkehelseinstituttet og Haukeland universitetssykehus for å få greie på om symptomene til Christine kunne stemme med bivirkninger av vaksinen, sier moren Esther.

Nå oppfordrer hun norske helsemyndigheter til å gi bedre informasjon om kreftvaksinen som denne høsten tilbys landets sjuendeklassinger.

– Som forelder krever og forlanger jeg at ansatte i helsevesenet vet det som trengs å vite, og ikke holder tilbake eventuelle negative sider ved denne vaksinen, sier Esther Kristiansen til tv2nyhetene.no.

Ikke blitt spurt om å ha infomøte

Kommunelegen i Stord sier til avisen Sunnhordland at i den grad legene er dårlig informert om HPV-vaksinasjonen, er dette et spørsmål som bør rettes til Folkehelseinstituttet.

– Noe er galt dersom legene ikke har visst om at dette skulle starte opp i høst, sier kommunelege Aasmund Storebø til Sunnhordland.

Storebø synes at informasjonen han har mottatt, har vært god nok. Og helsesøsteren i kommunen, Else Berit Støle, sier at de ikke har fått spørsmål fra foreldre eller skolen om å stille opp i informasjonsmøte om vaksinen.

– Christine får ikke den neste sprøyten

Esther Kristiansen sier til tv2nyhetene.no at familien har bestemt seg for at Christine ikke skal ta den neste sprøyten med HPV-vaksine.

– Dette har vært en ubehagelig opplevelse for henne. Hun får ikke den neste sprøyten. Jeg vil oppfordre foreldre som har barn som skal motta vaksine til å stole på sin egen magefølelse, sier Kristiansen.