HA DET (Foto: TV 2)
HA DET (Foto: TV 2)

Ha det, pappa!

Noen barn tilpasser seg raskt i barnehage, mens andre trenger mer tid. Begge deler er like normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stor forskjell på hvordan barn reagerer på overgangen til barnehagelivet.

– Noen får et utpreget behov for ro, og søvnbehovet øker. Andre blir aggressive, engstelige og usikre, men de fleste tilpasser seg raskt, ifølge Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk.

Må gi fra seg kontroll

Kristin Uhre er pedagogisk leder for småbarna i Kulturparken barnehage i Oslo. Hun forteller at barnehagestarten er vel så tøff for mor og far som det er for minsten.

– Det kan være tøft for både barn og foreldre. Min erfaring er at mange, særlig førstegangsforeldre, synes det er litt vanskelig å oppgi den kontrollen man er vant til å ha.

Man vet ikke lenger like mye om hverdagen til barnet, selv om personalet i barnehagen forsøker å gi grundige tilbakemeldinger så vil man aldri få med alt.

Hva gjør dere med et gråtende barn?

– I det foreldrene går holder vi oftest barnet, og snakker eller synger rolig til det. Forsøker å trøste og skape en trygg atmosfære.

Etter hvert forsøker vi å hjelpe barnet inn i lek hvis det er klar for det. Noen barn trenger å sitte sammen med en voksen og observere de andre litt i starten.

De første dagene varierer veldig fra barn til barn.

Nettprat

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, svarte på om alle barn passer til barnehageliv. Pedagogisk leder i Kulturparken barnehage, Kristin Uhre, fortalte hva som er vanlig praksis når et nytt barn starter i barnehage.

Kristin Uhre svarte deg også på nettprat om barnehagetilvenning. Les svarene under!