HA DET (Foto: TV 2)
HA DET (Foto: TV 2)

Ha det, pappa!

Noen barn tilpasser seg raskt i barnehage, mens andre trenger mer tid. Begge deler er like normalt.

Det er stor forskjell på hvordan barn reagerer på overgangen til barnehagelivet.

– Noen får et utpreget behov for ro, og søvnbehovet øker. Andre blir aggressive, engstelige og usikre, men de fleste tilpasser seg raskt, ifølge Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk.

Må gi fra seg kontroll

Kristin Uhre er pedagogisk leder for småbarna i Kulturparken barnehage i Oslo. Hun forteller at barnehagestarten er vel så tøff for mor og far som det er for minsten.

– Det kan være tøft for både barn og foreldre. Min erfaring er at mange, særlig førstegangsforeldre, synes det er litt vanskelig å oppgi den kontrollen man er vant til å ha.

Man vet ikke lenger like mye om hverdagen til barnet, selv om personalet i barnehagen forsøker å gi grundige tilbakemeldinger så vil man aldri få med alt.

Hva gjør dere med et gråtende barn?

– I det foreldrene går holder vi oftest barnet, og snakker eller synger rolig til det. Forsøker å trøste og skape en trygg atmosfære.

Etter hvert forsøker vi å hjelpe barnet inn i lek hvis det er klar for det. Noen barn trenger å sitte sammen med en voksen og observere de andre litt i starten.

De første dagene varierer veldig fra barn til barn.

Nettprat

Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, svarte på om alle barn passer til barnehageliv. Pedagogisk leder i Kulturparken barnehage, Kristin Uhre, fortalte hva som er vanlig praksis når et nytt barn starter i barnehage.

Kristin Uhre svarte deg også på nettprat om barnehagetilvenning. Les svarene under!