johan martin vie (Foto: Hardanger Folkeblad)
johan martin vie (Foto: Hardanger Folkeblad)

Ekspolitimann chattet om grove overgrep i Romania

Betalte 100 kroner for sex med rumenske gutter, og skrøt av det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«På min siste tur til Romania, møtte jeg sju–åtte gutter som var mellom ti og 17 år gamle».

Ekspolitimannen Johan Martin Vie chatter, ifølge politiet bevismateriale, om sin ferietur til Romania i 2005. På nettet skrøt av at han hadde sex med rumenske gutter. «Maria» er mor til to av disse guttene:

Fikk ikke puste

– Hva skulle jeg føle? Da jeg fikk vite det som hadde skjedd, fikk jeg sjokk, jeg ble dårlig. En politikvinne måtte ta meg ut fordi jeg følte at jeg ikke fikk puste, sier «Maria» til TV 2 Nyhetene.

Ekspolitimannen Johan Martin Vie er tiltalt for overgrep mot 17 gutter, i tillegg til menneskehandel og barnepornoproduksjon. To unge rumenske gutter er sentrale vitner i saken mot den tidligere politimannen Johan Martin Vie. Saken skal opp for norsk rett i november. Til TV 2 forteller barnas mor om sjokket og følgene av de seksuelle overgrepene barna skal ha vært utsatt for.

Les også Haakon Eliassens blogg

Sjokket grytidlig

– Det rumenske politiet kom til oss å sa at vi må komme til politistasjonen med barna, med den yngste og den eldre gutten, fordi at det er to av mine sønner som var fornærmede i denne saken, forteller «Maria».

Guttenes mor ble sjokket da familien grytidlig en morgen ble hentet av rumensk politi – og fikk vite hva som hadde skjedd:

Frem til vi fikk vite det av politiet, så ante jeg ikke hva som hadde skjedd fordi barna hadde lukket det inni seg og ville ikke fortelle oss hva som hadde skjedd med dem, forteller «Maria» til TV 2 Nyhetene. Kvinnen ønsker hun ikke å stå frem med navn eller ansikt av hensyn til barna. Seksuelle overgrep er svært tabubelagt i Romania.

100 kroner for overgrepene

Under etterforskningen av Vie, ble en internasjonal pedofiliring sporet opp. Det internasjonale pedonettverket ble avslørt etter at en ekspolitimann ble pågrepet i Bergen. Bergenspolitiets etterforskning, satte rumensk politi på sporet, som formidlet politiets funn videre. Det var sjokk for den intetanende moren:

– Hvordan reagerte barna da dere satt hos politiet og de ble konfrontert med saken knyttet til den norske politimannen?

– Jeg kan nesten ikke huske det, men de gråt og de var sjokkert, de var nesten som om guttene var på en annen planet, forteller moren.

Ved hjelp av en ung rumensk hallik, fikk Vie plukket opp – og kjørt de to guttene, som den gang var ti og tolv år, til leiligheten han leide i feriebyen Constanta. Her skal han ha begått svært grove overgrep og filmet disse. Bilder av gråtende gutter er en del av bevismaterialet. Etter overgrepet skal han ha forsøkt å gi guttene 100 kroner.

Merket for livet

– Disse barna er merket for livet og det er ikke lett å glemme. Enhver av oss når vi opplever en liten ting i barndommen husker det som voksne, og hvordan kan de glemme det, dette som har skjedd, de psykiske og fysiske traumene. Og jeg har vondt når jeg ser hvordan de lider. Og jeg ønsker at han blir straffet, sier moren til TV 2 Nyhetene.

Familiens bistandsadvokat Beate Hamre understreker at dette er en ressurssterk familie og på ingen måte fattige gatebarn som lett er blitt forledet. «Maria» roser arbeidet norsk politi har langt ned, men det sjokkerer henne at en politimann har ødelagt livet til hennes to gutter:

– Hva tenker du om mannen som forgrep seg?

Ingen sjel

– Ordene strekker ikke til å beskrive det. Man kan ikke kalle det for mennesker, han har ingen sjel, han forstår ikke hvordan det er å ha et barn og hva barnets smerte betyr, men jeg går ut ifra at han ikke har barn, sier «Maria».

– Hvilke straff bør ha få?

– Den aller hardeste straffen. Og første og fremst fordi at han er en politimann. Og en politimann skal forsvare samfunnet, avslutter «Maria».

Hun dro fra Bergen lørdag morgen, etter at hun hadde avgitt vitneforklaring til retten. Den yngste sønnen avga forklaring i dommeravhør.

Psykolog Atle Dyregrov advarer foreldre mot å være for naive. Se intervjuet med ham i videovinduet under.