angela_merkel (Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS)
angela_merkel (Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS)

Merkel erklærte valgseier

I Tyskland ligger statsminister Angela Merkels parti CDU og søsterpartiet CSU an til å få knapt flertall til å danne ny regjering sammen med liberale FDP, ifølge valgdagsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysklands statsminister Andrea Merkel påberoper seg å ha funnet valget, og ser fram til å danne en ny sentrum-høyre regjering. Kort tid etter at sosialdemokratene erkjente valgnederlaget, kunngjorde Merkel at hun får danne regjering sammen med sin foretrukne partner FDP.

– Jeg vil være en kansler for hele Tyskland, sa Merkel da hun smilende konstaterte at valget var vunnet søndag kveld.

– Det vi har klart er fantastisk. Vi har oppnådd det som var målet vårt under hele valgkampen, nemlig å få et trygt flertall for en ny regjering, sier en strålende fornøyd Merkel til sine tilhengere søndag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

VALGETS VINNER: Andrea Merkel, Tysklands forbundskansler og leder for de konservative Kristeligdemokratene (CDU), hilser til sine tilhengere som er samlet i partiets hovedkvarter i Berlin. (Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch )

Kan fortsette som forbundskansler

De kristeligdemokratiske partiene CDU og CSU får en oppslutning på 33,5 prosent, mens det liberale FDP får 14,5 prosent, viser målingene.

Det betyr at Angela Merkel trolig kan fortsette som forbundskansler og danne en ny høyre-sentrum-regjering bestående av CDU/CSU og FDP. Det sosialdemokratiske partiet får rekordlave 23,5 prosents oppslutning, ifølge målingene.

Og Merkel gjort det helt klart at hun ønsker å fortsette som forbundskansler.

– Jeg ønsker å være alle tyskeres forbudskansler, sier en storsinnet Merkel.

Erkjenner valgnederlaget

På en pressekonferanse etter at valgdagsmålingene ble kjent, sa Steinmeier at valgdagen var en bitter dag for SPD.

– Velgerne har bestemt seg, og resultatet er et bittert nederlag for det tyske sosialdemokratiet, sa SPD-lederen.

Samtidig gravla han koalisjonsregjeringen der han selv har vært utenriksminister.

SPDs oppslutning i valget, på rundt 22,5 prosent, er den dårligste partiet har fått i etterkrigstiden, ifølge valgdagsmålingene. (©NTB/tv2nyhetene.no)