Janne Kristiansen er i dag leder for Gjenopptakelseskommisjonen. (Foto: Heiko Junge)
Janne Kristiansen er i dag leder for Gjenopptakelseskommisjonen. (Foto: Heiko Junge)

Janne Kristiansen ny PST-sjef

Tar over etter nåværende PST-sjef, Jørn Holme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, advokat Janne Kristiansen (56), ble i Kongen i statsråd fredag utnevnt til sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag.

Se intervju med Janne Kristiansen på TV 2 Nyhetskanalen fredag kl. 17.00

Forhåndsfavoritt

Flere har på forhånd spådd at hun antakelig kom til å få stillingen etter at det ble kjent at justisminister Knut Storberget hadde oppfordret henne til å søke.

Kristiansen har ledet Gjenopptagelseskommisjonen siden starten i 2004.

Hun fullførte jusstudiene i 1979, praktiserte som advokat fra 1980 til 2003 og ble etter hvert en av Norges mest profilerte forsvarsadvokater.

Hun har vært fast forsvarer i Moss tingrett og Borgarting lagmannsrett, og har hatt en rekke verv i Den Norske Advokatforening, blant annet som medlem av Rettssikkerhetsutvalget og Menneskerettsutvalget.

Kristiansen tar over stillingen etter Jørn Holme, som begynner i ny jobb som riksantikvar.

Raste mot hasteansettelse

Fire personer søkte på sjefsstillingen. Både Roger Berg og Trond Egil With jobber allerede i PST, mens Kristiansen og advokat Ole Martin Paulsen var de eksterne søkerne.

Justisministeren skal tidlig ha bestemt seg for å ansette Kristiansen, og flere innad i PST har reagert på det de mener er en hasteansettelse.

– Hvorfor skal vi på død og liv hente folk utenfra? Og hvordan kan Storberget, som har vist så liten interesse for PST, forbigå to gode interne søkere som har vist at de kan faget, sa en anonym kilde til VG mandag.

Ny Økokrim-sjef

Førstestatsadvokat og assisterende sjef i Økokrim, Trond Eirik Schea, ble fredag utnevnt til ny sjef for Økokrim.

Schea, som var ferdig utdannet jurist i 1993, har vært konstituert Økokrim-sjef siden årsskiftet. Fra 2004 til 2008 var han assisterende Økokrim-sjef.

(NTB / tv2nyhetene.no)