Svein_Kristensen (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Svein_Kristensen (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Skattesvindlere avsløres av egne bankkort

En ny lov gir skattemyndighetene tilgang til svarte penger i utlandet – nøkkelen er utenlandske bankkort som benyttes i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skattemyndighetene gransker tusen nordmenn som har brukt utenlandske bankkort i Norge de siste årene. Mange har skjulte formuer i utlandet, bygget opp via gambling, arv og næringsvirksomhet.

Er du en av dem? Spør direktør Tone Kaarbø i Skatteetaten i nettmøte rundt klokken 21.00.

Kaarbø utdyper også jakten på skatteunndragelsene på TV Nyhetskanalen torsdag morgen kl 08.00.

Enorme beløp som skal være unndratt beskatning blir sporet opp ved hjelp av ny lov som gir skattejegerne tilgang til milliarder av transaksjoner.

Tatt på sengen

«Roger» er en av flere nordmenn som har brukt et utenlandsk bankkort i den tro at skattemyndighetene ikke skulle spore uttakene tilbake til ham. Mannen i 30-årene er ute av alle typer spillvirksomhet, og er overrasket når TV 2 Nyhetene forteller at skatteetaten nå er i full gang med å sjekke nå flere tusen nordmenn som har benyttet utenlandske bankkort i Norge de siste fire årene. Jakten på svarte inntekter strekker seg til hundrevis av banker, fra alle verdens hjørne.

– Mange har nok fått ut masse gode penger, noen tusen euro per døgn kunne man ta ut. Så du så dem gjerne veldig ofte i minibanken da, forteller «Roger».

«Roger» er en av mange som har brukt utenlandske bankkort fra skatteparadiser og andre land. Nå er skattejegerne i full gang med å saumfare milliardbeløp, for å finne skattesvindlerne.

Tusen sjekkes i første runde

– Vi har nå gransket ganske mange kortinnehavere og funnet tusen som vi nå går videre på, sier direktør Svein Kristensen i Skattedirektoratet.

Bankkortet, med tilhørende utenlandskonto, brukes til å ta ut kontanter eller kjøpe varer og tjenester i Norge. Det kan være penger i form av arv eller formue som er ført ulovlig ut av Norge, eller penger utbetalt under bordet av utenlandske selskaper man gjør forretninger med. Bankkortene har også vært vanlig å bruke blant medlemmer av gamblingnettsteder og pyramidespill.

– Hvor store uttak og beløp er blitt brukt eller tatt ut via disse utenlandske bankkortene?

Millionbeløp

– Det vi ser nå er at det er ganske store beløp det er snakk om, det er 25 personer som vi nå gransker grundigere, og de har tatt ut fra 600.000 til 3,6 millioner de siste fire årene.

– Det er sikkert alltid noen tror at de skal slippe unna, men jeg tror de fleste også er litt bevisste på at det kan gå galt, sier «Roger».

Godt hjulpet av en ny lov har myndighetene nå rett til å hente utskrifter av alle transaksjoner knyttet til utenlandske bankkort. Skattedirektoratet jobber nå intenst for å sile ut svindlerne:,

51 millioner transaksjoner

– Omfanget er ganske stort, vi går igjennom 51 millioner transaksjoner, og det er faktisk 39 milliarder kroner det dreier seg om fordelt på 9 millioner kort. Mesteparten knytter seg selvsagt til lovlydig bruk, tilføyer skattedirektør Kristensen til TV 2 Nyhetene.

Analysen går ut på å luke vekk de kortbrukere vi ikke er interessert i, for eksempel utlendinger eller nordmenn som vi mener ikke har skjulte inntekter/formuer i utlandet.

Amnesti

Til TV 2 Nyhetene oppgir Skattedirektoratet følgende: Gir du opplysningene frivillig, og før ligningsmyndighetene har satt i gang kontrolltiltak for å avdekke eventuelle mangler, kan du vanligvis regne med å slippe unna med å betale én prosent tilleggsskatt i stedet for høy tilleggsskatt. Skatteetaten har satt i gang kontrolltiltak for de 1000 skattytere som er identifisert, slik at de ikke vil falle under amnestiregelen.

I frykt for å bli avslørt mener «Roger» at mange som har unntatt å opplyse om inntekter i dag er blitt mer forsiktige med å bruke utenlandske bankkort i Norge.

– Tror du mange som er uvitende om det som nå skjer får sjokk?

– Det er nesten garantert – det beste er vel å betale skatten og smile, avslutter «Roger».