Byrådsleder Erling Lae trakk seg med umiddelbar virkning onsdag formiddag. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
Byrådsleder Erling Lae trakk seg med umiddelbar virkning onsdag formiddag. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Erling Lae går av

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H) trekker seg fra sin stilling med umiddelbar virkning.

Lae går av etter eget ønske.

– Ni år er lenge, det er mye lenger enn noen noen gang har sittet som byrådsleder, sier han til TV 2 Nyhetene.

Lae har vært byrådsleder siden 2000.

– Dette ville uansett være min siste periode, og en ny byrådsleder må ha to år til å bygge seg opp før et nytt kommunevalg, mener Lae.

Skriv din hilsen til Erling Lae her

– Det har vært en sorgprosess. Men jeg er overbevist om at valget er riktig. Skulle jeg sittet lenger, måtte jeg sittet i fire år. Det blir for lenge, sier Lae til Aftenposten.no

Godt likt

Erling Lae har vært medlem av Oslo bystyre siden 1992. I 2000 ble han byrådsleder i et byråd bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Fra 2003 har byrådet bestått av Høyre og Fremskrittspartiet. Han har vært en populær politisk leder i Oslo og har ifølge meningsmålinger vært godt likt i alle partier.

Lae har vært nestleder i Høyre siden 2008.

– Vil ikke være syvende far i huset

Han bekrefter at dette er slutten på hans liv som heltidspolitiker.

– Jeg har ikke tenkt å bli noen syvende far i huset, altså.

– Hva skal du gjøre da?

– Det aner jeg ikke. Det er jo litt spennende, da! Jeg får kanskje anledning til å blomstre en gang til når jeg plantes om.

Holmenkollen ikke årsak

Han avviser at skandaler og de økonomiske overskridelsene i Oslo har noe med avgangen hans å gjøre.

– Overhodet ikke. Holmenkollsaken har jeg ryddet opp i. Det har vært kjent i partiet at dette er min siste periode. Vi har en meget god økonomi og er i en prosess som nesten er vanskelig å slippe. Heldig er den byrådsleder som skal åpne både Munch-museet, nytt Deichman, gondolbaner og det hele. Men jeg er også heldig som har fått sette det i gang, sier han til Aftenposten.no.

Byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn (Frp), gikk av fordi Holmenkollen blir 600 millioner kroner dyrere enn forutsatt.

Stian Berger Røsland, finansbyråd og byrådsleder Erling Lae
  (th), under Samferdsels- og miljøkomiteen sin åpne høring om Holmenkollen-saken
  i Oslo rådhus 9. september. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Stian Berger Røsland, finansbyråd og byrådsleder Erling Lae (th), under Samferdsels- og miljøkomiteen sin åpne høring om Holmenkollen-saken i Oslo rådhus 9. september. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Les også: Frp-byråd går etter millionsmell

– Det var en meget uheldig feilkalkyle i Holmenkollen, og det fikk sine konsekvenser, men det har ikke hatt noen innvirkning på mitt valg, tvert imot. Ryddejobben der er jo gjort, sier Lae til TV 2 Nyhetene.


– Har plukket ut den beste

Stian Berger Røsland (H), som i dag er byråd for finans og utvikling, tar over. Lae har utpekt ham som sin etterfølger.

– Jeg har plukket den beste, sier Lae.

Røsland satt i Oslo bystyre fra 1999 til 2007. Han har vært nestleder i Høyres bystyregruppe og var byrådssekretær for Lae fra 2001 til 2003.

– Han er dyktig både analytisk og politisk og er flink til å holde oversikten, så han har de kvalitetene som skal til for å lede et byråd. Det er jeg sikker på, sier den avtroppende byrådslederen.

Her kan du se nyhetssaken fra TV 2s 18:30-nyheter!

343331

– Nesten litt skremmende

Finansbyråd Stian Berger Røsland er bare 32 år, men forberedt på å overta.

– Å skulle overta en posisjon som Erling Lae har hatt i så lang tid og preget i så stor grad, er nesten litt skremmende. Men den nye byrådsleder må gjøre jobben på sin måte og være seg selv, sier Røsland.

¿ Nesten litt skremmende, sier Stian Berger Røsland.
¿ Nesten litt skremmende, sier Stian Berger Røsland.

Om sin unge alder sier han:

– Jeg har alltid vært litt ung. Jeg var yngst da jeg ble valgt inn i bystyret, jeg var yngst da jeg ble byråd og jeg er yngst i finansavdelingen i Rådhuset, men å være ung går jo over.

Les også: TV 2s Kjetil Løsets blogg om generasjonsskiftet i Oslo

SV forstår avgjørelsen

– Det er en markert og høyt respektert politiker som gir seg når Erling Lae nå takker for seg som byrådsleder og har meddelt bystyret at byrådet går av, sier SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn i en pressemelding.

SV har forståelse for avgjørelsen. De mener at Lae med sin avgang tar ansvar for byrådets problemer og at det står respekt av avgjørelsen hans.

– Byrådet har kommet opp i mange vanskeligheter med store skandaler slik som Holmenkollen, IKT-skandalen, Fleksus og mye mer. Ved å ta den avgjørelsen viser Erling Lae at han tar et ansvar for det som har skjedd, sier Lindsjørn.

– Klokt tidspunkt

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen tror Erling
  Lae vil bli stående i historien som en betydelig Oslo-leder.
Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen tror Erling Lae vil bli stående i historien som en betydelig Oslo-leder.
Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, tror ikke Laes avgang har noe med skandaler og budsjettoverskridelser å gjøre.

– Jeg tror dette er et klokt tidspunkt for Lae å forlate skipperjobben. Nå får arvtaker Røsland tid til å bygge seg opp før kommunevalget i 2011, sier Kristiansen.

Kristiansen tror Erling Lae vil gå inn i historien som en av Oslos mest betydelige politiske ledere.

– Han har gjort Oslo til en åpnere by. Han er jo selv åpent homofil og har fra sin posisjon i Rådhuset gjort en solid innsats for homosaken, men også utover det. Han har bidratt til økt mangfold og toleranse i hovedstaden, sier Kristiansen.

– Det er helt åpenbart at han vil bli savnet også av sine politiske motstandere. Han nyter stor respekt langt utenfor egne kretser, sier han.

– Trist

«Trist at Erling Lar trekker seg, men har fortjener å få litt mere tid til eget privatliv. Har gjort en knalljobb for Oslo i mange år» twitrer Høyres programsekretær.