STOPPET I TOLLEN: «The state of spirit» av Minna L. Henriksson skapte hodebry for arrangørene av utstillingen «New pleasure». (Foto: TV 2/Håvard F. Grutle)
STOPPET I TOLLEN: «The state of spirit» av Minna L. Henriksson skapte hodebry for arrangørene av utstillingen «New pleasure». (Foto: TV 2/Håvard F. Grutle)

Alkoholkunst stoppet i tollen

Utstilling under Ekkofestivalen i Bergen holdt bokstavelig talt på å gå i vasken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Bergen pågår nå den årlige Ekkofestivalen for elektronisk kunst- og musikk på USF Verftet. Festivalen, som er den sjette i rekken, kan i år skilte med flere artister med internasjonalt format. Blant annet kommer Røyksopp (NO) og Woolfy (US), og Real Ones (NO) har laget bestillingsverket «Ekko».

I skyggen av storhetene skjuler det seg et stort antall mindre renommerte artister, samt et interessant kunstprogram.

Internasjonal utstilling

Utstillingen «New Pleasure» er et samarbeid mellom samtidskunstnere fra Finland og Norge, og kurator Silje Heggern er stolt over å kunne presentere en utstilling av høyt internasjonalt format.

– Vi har forsøkt å lage et så spennende utstilling som mulig, hvor vi kombinerer mange ulike teknikker. Fire kunstnere fra Finland er representert, sammen med tre fra Norge. Utstillingen er satt sammen av maleri, trekninger, installasjon, video og projiseringer, forteller Silje Heggern som selv er utdannet billedkunstner.

Kurator Silje Heggern står her sammen med verket «Downtown Expanded» laget av kunstneren Tor Magnus Lundeby.

Heggern, som kuraterer sammen med finske Tuomas Laitinen, har ønsket å gi de besøkende en positiv opplevelse.

– Det er meningen at de ulike elementene teknisk sett skal krasje litt. De skal være iøynefallende og «catchy», samtidig som alle verkene i seg selv er både dype og sterke, og fungerer som helhet.

– Litt «eye candy», sier Heggern.

Hopper over Oslo

Innen samtidskunsten er Oslo virkelig Norges hovedstad, men i forhold til Ekkofestivalen og «New Pleasure» ønsker å tenke nytt.

– Dette er et samarbeid mellom Bergen og Helsingfors. Det har vært viktig for oss å forsøke å tenke litt annerledes. Hvorfor skal vi på død og liv alltid måtte forholde oss til Oslo hele tiden? sier Silje Heggern som kaller dette et viktig «statement».

«Bird watcher» av Hans Rosenström er en ni minutter lang loopet video hvor en kommer tett innpå en flokk gribber. Videoen projiseres på et stykke isopor. (Foto: Håvard F. Grutle/TV 2)

Grunnen til at de søkte til Helsingfors når gruppeutstillingen skulle lages, var at en ønsket å hoppe bukk over de åpenbare valgene, og søke en kompromissløs og annerledes scene.

– De naturlige stedene å søke etter ny og interessant samtidskunst, ville kanskje vert steder som Berlin, Stockholm, Oslo, København, og forsåvidt også Gøteborg, men vi søkte altså noe nytt. I Finland er kunsten snodig og kompromissløs, akkurat som menneskene, mener Heggern.

Kunstverk holdt på å gå «i vasken»

Samarbeid over landegrensene viste seg imidlertid å by på uforutsette utfordringer da et av kunstverkene fra Finland ble stoppet, og holdt tilbake av tollerne på Bergens lufthavn Flesland.

– Er du sikker på at dette er kunst? I papirene står det at kassen blant annet inneholder sprit, sa en toller på telefon med Heggern.

Bildet viser verkene «Heat» av Tuomas Laitinen, og «The state of spirit» av Minna L. Henriksson. (Foto: Håvard F. Grutle/TV 2)

Kunstverket «The state of the spirit» som det her er snakk om, er satt sammen av 30 til 40 spritflasker som blir vist sammen med en drikkevise som er skrevet på norsk, svensk, finsk og dansk.

– Jeg forklarte at flaskene var på vei til Bergen som en del av en utstilling, men tollerne gikk ikke med på at flaskene var kunst, og holdt derfor hele forsendelsen tilbake.

Problemet var at 80 prosent av kunstverkene som skulle til utstillingen lå sammen med spriten i den samme kasse.

– Jeg tror jeg gikk ned flere kilo i den perioden. Det viste seg at jeg var nødt å få papirer fra en offentlig institusjon i Norge på at spriten faktisk var et kunstverk. Jeg trodde det hold å ha slike papirer fra avsenderlandet, forklarer Heggern.

Det hele fikk heldigvis en lykkelig slutt.

– En hyggelig dame i tollen skjønte at kunsten hadde utviklet seg vekk fra bare å være malerier, ler Heggern.

Utstillingen «New Pleasure» kan ses i Kulturhuset USFs visningsrom frem til 25. oktober.