Fargen på nordlyset forteller hvor høyt oppe nordlyset er. Grønt nordlys dannes mellom 120 og 180 km. (Foto: Wikipedia commons)
Fargen på nordlyset forteller hvor høyt oppe nordlyset er. Grønt nordlys dannes mellom 120 og 180 km. (Foto: Wikipedia commons)

Nord-Norge beholder nordlyset

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard bommet da han spådde nordlyset nord og ned.

Nord-Norge fikk servert en skikkelig nesestyver sist uke. Nordlyset er på vei sørover, og blir borte fra Nord-Norge.

Stjernene skinner gjennom dette nordlyset i Alaska. (Foto: Wikimedia Commons)

- Om 20-30-40-50 år, da må vi være bekymret, for da forsvinner nordlyset sørover til Europa fortalte astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på Reiselivsdagene i Tromsø.

Her kan du se innslaget i TV 2 Nyhetene 16. september.

Nord og ned

Forklaringen til Røed Ødegaard er at den magnetiske nordpolen flytter seg nordover, passerer den geografiske nordpolen, før den ender opp i Sibir.

Dette satellittbildet viser ringen av sørlys. (Foto: Wikimedia Commons)

Nordlys dannes når elektrisk ladete partikler fra solen fanges opp av jordens magnetfelt, og ledes ned mot pol-områdene. Når partiklene kommer inn i atmosfæren lyser gassene luften består av opp, og danner vakre bånd på himmelen.

Sett fra rommet er nordlyset en ring omkring nordpolen. Rundt sørpolen finnes det en tilsvarende ring.

Styrken på nordlyset varierer med aktiviteten på solen. Det flotteste nordlyset ser du etter at det har vært store eksplosjoner på solen.

Jorden er en diger magnet. (Foto: Wikipedia Commons)

Nordpol og nordpol

Nordpolen er to ting. Den geografiske nordpolen er punktet kloden roterer rundt, mens den magnetiske nordpolen er stedet der aksen i magnetfeltet rundt kloden skjærer jordoverflaten.

Det er jordens magnetfelt som avgjør hvor ringen av nordlys befinner seg, og som Røed Ødegaard sier flytter det på seg med 20-30 kilometer per år.

Men hvor den vil være om femti år er det umulig å si.

- Magnetpolen følger ikke noen åpenbar og lett forutsigbar bane, skriver astrofysiker Erik Newth i bloggen sin etter å ha sett innslaget til TV 2.

Slik har den magnetiske nordpolen flyttet seg mellom 1831 og 2001. (Foto: Wikipedia Commons)

- Det kan tenkes at ferden stopper opp eller snur. Og om det verste skulle skje, er det likevel ikke gitt at alt nordlys forsvinner fra Nord-Norge i et 40-årsperspektiv.

- Tar feil

Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø går enda lenger i en kommentar på Newths blogg.

Han skriver rett ut at Røed Ødegaard tar feil. Han har blandet sammen punktet der magnetfeltet står loddrett på bakken, dip-polen, og den geomagnetiske polen.

- Mens dip-polen flakker omkring, ofte med stor hastighet, beveger den geomagnetiske pol seg bare ganske langsomt; den har ligget ved Ellesmere Island / Nordvestgrønland i de siste hundre år.

Det er den geomagnetiske polen som bestemmer hvor det blir nordlys, og reiselivet i nord kan puste lettet ut. De får beholde det spektakulære himmelfenomenet sitt!

nordlys