Liv Amalie koser seg med grøten sin (Foto: privat)
Liv Amalie koser seg med grøten sin (Foto: privat)

Fra pupp til mat

Hva bør man begynne å gi når barnet skal få fast føde? Kan banan være forstoppende, og hvor mye grøt skal man starte med?

Foreldre har mange spørsmål når man skal begynne å gi barnet mat. Det finnes uttallige teorier på hva man bør gi og ikke bør gi. Denne ukes tema hos barselgruppa er mat for barn.

-Forsett å amme under mattilvenning

-Det aller viktigste når du skal venne barnet til fast føde, er å fortsette å amme, hevder ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør. Det reduserer nemlig risikoen for å utvikle allergier.

-Småbarn trenger jern og c-vitaminer!

Når barnet er 6 måneder anbefales det å begynne med fast føde. Årsaken er at morsmelka ikke inneholder nok jern for de større babyene.

-Grøten du kjøper i butikken er beriket med jern. Derfor anbefaler vi to grøtmåltider om dagen, sier ernæringsfysiologen. Hun anbefaler å velge en grøt med fullkorn og lite sukker. Tilsett heller litt frukt fra fruktglass for å søte grøten. Da får barnet i seg c-vitaminer - noe som er nødvendig for å kunne ta opp jernet i kroppen.

Jernrike pålegg

Når du skal velge brød til småbarn, anbefaler Sundfør fullkornbrød. Men pass på at melet er finmalt, for barn liker ikke hele korn.

-På skiva bør det være mykt margarin og leverpostei eller jernberiket brunost eller prim. Den fra Litago er jernberiket. Vær obs på at ikke all prim og brunost er det.

-Middagsglass er bedre enn sitt rykte!

I utgangspunktet anbefaler ernæringsfysiologen å mose opp den maten resten av familien spiser til middag. Men dersom barnet bare får i seg moste poteter og gulrøtter, kan det være bedre med et middagsglass.

-Middagsglassene er sunne og næringsrike. De er satt sammen på en fornuftig måte, mener Sundfør. Hun anbefaler også å ta med middagsglass på kafe eller middagsbesøk. En bolle eller en banan er ikke et fullverdig måltid.

-Vent med fisk og kumelk!

Spebarn kan egentlig spise det meste så lenge de ikke setter det i halsen. Men fisk og kumelk anbefaler ernæringsfyiologen å vente med.

-Fisk kan introduseres når barnet er mellom 8 til 12 måneder og kumelk etter 12 måneder.

Årsakener at fisk kan se ut til øke risikoen for allergier om det introduseres for tidlig, særlig i familier som er arvelig disponert. Kumelk innholder for lite jern sammenliknet med morsmelk og morsmelkerstatning. Derfor bør man vente med kumelk til barnet får nok jern fra den faste føden.

Her kan du se Wenche lage mat for de aller aller minste: «Friskere barn med amming»