mett_hanekamhaug (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
mett_hanekamhaug (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

Mette (22) tastet ut og inn på Stortinget

Kaoset skyldtes en tastefeil i Telemark, opplyser Statistisk Sentralbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mette Hanekamhaug er med sine 22 år den yngste folkevalgte på Stortinget, og mistet mandag formiddag stortingsplassen sin i en kort periode før hun fikk den tilbake igjen.

Kaoset skyldtes en tastefeil da Telemark fylkeskommune skulle rapportere valgresultatene for Skien, opplyser Statistisk Sentralbyrå til TV 2.

Var avvik i stemmetall

Da fylkeskommunen i Telemark skulle rapportere inn det endelige valgresultatet for Skien tastet de inn 19.605 stemmer. Valgnatten ble det imidlertid rapportert inn hele 28.268 stemmer i byen.

I de nye tallene var det så stort avvik i stemmetallene mellom partiene at det siste utjevningsmandatet som fordeles ut fra nasjonale stemmetall byttet parti fra Frp til Høyre.

Da feilen ble oppdaget av SSB, ble den korrigert og etter kort tid havnet mandatet tilbake hos Hanekamhaug.

Feilen førte til at utjevningsmandatet i Møre og Romsdal i en periode så ut til å gå til Høyres Torgeir Dahl.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro, og jeg venter i alle fall med feiringen inntil riksvalgstyret har beseglet resultatet 24. september, sa Torgeir Dahl til Sunnmørsposten minutter etter at han har fått beskjeden.

Dermed fikk Høyre på landsbasis 31 mandater, mens Fremskrittspartiet hadde 40.

Hanekamhaug fikk sjokk

Da nyheten ble kjent forsøkte tv2nyhetene.no å innhente kommentarer fra Mette Hanekamhaug, men hun var ikke tilgjengelig på mobiltelefon.

Til Sunnmørsposten fortalte Hanekamhaug at nyheten kom som et sjokk på henne.

– Hva? Kødder du? Dette kom som et sjokk. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sa Mette Hanekamhaug til Sunnmørsposten etter at hun med selvsyn hadde sett at mandatfordelingen var endret.

SSB: Skyldes en tastefeil

Men litt etter klokka halv ett mandag formiddag viste det seg at Hanekamhaugs mandat var inne igjen.

Ifølge Runar Brandt Gundersen i Statistisk Sentralbyrå skyldes det hele en tastefeil av de endelige valgresultatene, da Telemark fylkeskommune skulle rapporterere inn resultatene fra Skien.

Høyre mangler mandag klokken 13 fortsatt 377 stemmer på landsplan før de tar det siste utjevningsmandatet.

Fremdeles er det enkelte fylker der det endelige stemmetallet ikke er rapportert inn, og valget skal først i slutten av uken godkjennes av riksvalgstyret.