Tjostolv Moland og Joshua Frenchs i rettsalen i Kongo.
Tjostolv Moland og Joshua Frenchs i rettsalen i Kongo.

Kongos president ser på dødsdommen

Har bedt om å få se på dødsdommen mot de to nordmennene.

For elleve dager siden ble de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden på alle tiltalepunkter ved militærdomstolen i Kisangani.

LES OGSÅ: Moland og French funnet skyldige i drap og spionasje

Måtte skrives inn på pc

Ifølge Dagbladet tok president Joseph Kabilas kontor kontakt med lokale myndigheter i Kisangani noen dager etter at dommen falt. Presidenten ønsket å få se en kopi av dødsdommen mot de to nordmennene.

Dette skal ha tatt tid, fordi dommen bare fantes i håndskrevet versjon. Etter flere dager ble den imidlertid skrevet inn på pc og oversendt presidenten, melder avisen.

Glad for oppmerksomhet

- Det er utmerket at presidenten viser interesse for saken, sier den norske ambassadøren Jon Vea til Dagbladet. Norske diplomater arbeider for at spionasjedommen mot Moland og French skal frafalles før ankesaken kommer opp, og prøver å overbevise om at det ikke finnes noen grunn til at Norge skulle ønske å sende spioner inn i landet.

Ifølge ambassadøren er inntrykket at kongoleserne hører etter når det norske protestene legges frem.

Møte i New York

Jonas Gahr Støre skal møte Kongos utenriksminister når han neste uke reiser til New York for å delta i åpningen av FNs generalforsamling.

- Støre vil gjenta Norges prinsipielle motstand mot dødsstraff. Han vil også ta opp rettssikkerheten for de to nordmennene i landet og dessuten bestride at de to drev spionasje for Norge i Kongo, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad Utenriksdepartementet til NTB.