Brokeback II: Sponheim og Stoltenberg. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Brokeback II: Sponheim og Stoltenberg. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Jens innrømmer Venstre-flørt

Lars Sponheim og statsministeren diskuterte regjeringssamarbeid på fisketur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har tidligere avvist at han hadde samarbeid med Venstre som sin Plan B før valget og at han skal ha drøftet dette konkret med Lars Sponheim.

– De var helt uforpliktende og utgjorde ingen alternativ plan. Jeg var helt klar på at mitt mål og min eneste plan var flertallsregjering med SV og Sp, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Stoltenberg avviser «Plan B» med Venstre

Fisketur

Men den avtroppende Venstre-lederen sier at han på fisketur med statsminister Stoltenberg i fjor sommer snakket om å gå i regjering sammen med Ap.

– Det er klart vi ikke gjorde det bare for å fiske. Da kunne vi holdt det hemmelig. Begge ønsket vi å signalisere noe, sier Sponheim til Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Sponheim kunne gått i regjering med Stoltenberg

Han sier de to foruten å snakke politikk på fisketuren, også hadde hatt jevnlige samtaler under fire øyne flere ganger i halvåret. Blant spørsmålene som ble drøftet var regjeringsspørsmålet.

Stoltenberg innrømmet overfor Aftenposten.no at regjeringssamarbeid var ett av mange temaer som ble diskutert, men han avviser Sponheims versjon av samtalene.

Men overfor TV 2 Nyhetene fredag bekrefter Jens Stoltenberg, som for tiden er på reinsdyrjakt, Sponheims versjon og forteller at dette var uforpliktende samtaler.

Innrømmer snakk

I en e-post til TV 2 sier Stoltenberg blant annet at «vi snakket også om mulige utfall av valget dersom vi mistet flertallet».

Dette strider mot uttalelser han kom med midt i valgkampen på direkte spørsmål fra TV 2:

– Jeg har ikke snakket med dem om noe som ligner på en plan B eller den type ting.

Men hva som skjer hvis flertallet faller - det har du snakket med dem om?

– Hvis du med det mener å spørre om vi har diskutert plan B, så er svaret absolutt nei.

Reagerer sterkt

Tidligere formann i Frp, Carl I. Hagen, reagerer sterkt på diskusjonene rundt et mulig samarbeid mellom Venstre og Arbeiderpartiet.

– Jeg er sjokkert over at det blir offentlig kjent. Jeg tror mange Venstre-velgere føler seg lurt trill rundt, de stemte Venstre fordi partiet var helt tydelig på å bytte ut den rødgrønne regjering. Og så viser det seg at Venstres leder heller ville gå i regjering med Jens Stoltenberg, og svikte den borgelige side, hvis han da selv ikke lykkes med å få en statsrådpost i en regjering med Krf, Høyre og Venstre.

- Jeg hadde ikke likt å få høre at min partileder i ettertid hadde en slik plan B som kunne skifte politisk side, sier Hagen til Tv 2.

339640