Bård Vegar solhjell magnus carlsen (Foto: TV 2)
Bård Vegar solhjell magnus carlsen (Foto: TV 2)

Tromsø kan få OL likevel - i sjakk

Et samlet sjakk-Norge står bak søknaden om OL-sjakk i 2014. Og i jakten på statsstøtte hjelper det jo at en av regjeringens medlemmer er gammel sjakkspiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag må ha vært noe i nærheten av en drømmedag for regjeringens mest sjakkinteresserte mann, kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Ikke bare fikk han møte tidenes beste sjakkspiller Garri Kasparov. Han fikk også spille mot Norges store sjakkhåp Magnus Carlsen.

Søker om OL

Bakgrunnen for møtet mellom de to sjakkgeniene, representanter for Norges sjakkforbund og kulturminister Trond Giske og Solhjell var altså at Norge nå ønsker å søke om å få OL i sjakk til Tromsø i 2014. Arrangementet har et budsjett på drøye 100 millioner kroner og er helt avhengig av statlig støtte.

– Det er et veldig spennende prosjekt. Det er et av de største internasjonale turneringene som er, og det vil være en fantastisk mulighet for Norge. Så vi ser på den søknaden og er positive. Men søknaden må behandles i regjeringen på vanlig måte.

Håper på Norge

Kasparov tror Norge har en stor mulighet for å få OL i 2014 om de søker.

– Norge har jo en av de største spillerne i verden i dag. Og han vil forhåpentligvis vil være rangert som verdens beste da, så Norge burde få den største sjakkfestivalen, sier Kasparov.

Høy puls

Kunnskapsminister Solhjell var en smule «starstruck» av møtet med Kasparov.

– Garri Kasparov er tidenes beste sjakkspiller og veldig mange sier at Magnus Carlsen kan bli den beste i verden. Han er allerede blant de beste og etter min mening en av Norges beste idrettsutøvere, sier Solhjell til TV 2 Nyhetene.

– Så du har nesten litt puls du nå?

– Jeg har spilt mot Magnus før og det var veldig stort, i tillegg er det interessant å møte Kasparov som har sterke meninger om både politikk og sjakk og er svært samfunnsengasjert.

«Sjakkministeren»

– Er det riktig at det er du som er «sjakkministeren» i regjeringen?

– Sjakk er jo en blanding av kultur og vitenskap og en rekke ting. Men jeg er veldig interessert i sjakk. Det er jeg, innrømmer Solhjell.

For Bård Vegar Solhjell spilte faktisk selv sjakk aktivt til han var tolv år gammel. Garri Kasparov har ikke møtt en minister som er så interessert i sjakk før.

– I den vestlige verden så spiller ministere golf eller tennis, smiler Kasparov til TV 2.

Knuser ministeren

Kasparov er for tiden coach for det Norges ubestridte sjakkess, Magnus Carlsen. Den norske sjakkstjernen avslører at han har spilt mot statsråd Solhjell to ganger tidligere.

– Jeg vant begge gangene, forteller han, ikke overraskende. Samtidig skryter han av kunnskapsministeren.

– Han gjør stort sett solide posisjonelle trekk, men vi spiller jo på litt forskjellig nivå da, smiler Carlsen.

– Sjakkens Pelé

Noe Solhjell må si seg enig i.

– Han er Pelè, mens jeg spiller i bedriftsserien i Norge.

Og om du lurer på hvordan kampen mellom Solhjell og Carlsen gikk så lå det an til nok et tap for statsråden.

– Det ligger alltid an til tap når jeg spiller mot han der, ler Solhjell.