Valgdagsmålingene var preget av grove feil. På Dagbladet og NRKs måling gjennomført av Synovate ble SV forespeilet et resultat på nesten ti prosent, nesten fire prosentpoeng mer enn de endte på.  (Foto: SCANPIX)
Valgdagsmålingene var preget av grove feil. På Dagbladet og NRKs måling gjennomført av Synovate ble SV forespeilet et resultat på nesten ti prosent, nesten fire prosentpoeng mer enn de endte på. (Foto: SCANPIX)

Fortviler etter grov bom på valgdagsmåling

NRK og Dagbladets valgdagsmålinger ga SV nesten fire prosentpoeng større oppslutning enn resultatet viste.

Valgdagsmålingene som ble publisert da valglokalene stengte mandag kveld spriket i alle retninger. Og spesielt NRK og Dagbladets valgdagsmåling laget av Synovate bommet på flere punkter.

Synovate er fortvilet etter tabben og forsøker nå å finne ut hva som gikk galt.

– Det er åpenbart noe feil i systemet et sted, og den leter vi etter nå. Det er jo lettere å lete når vi har en fasit å måle mot, sier Håkon Kavli i Synovate Norge til Finansavisen.

I en valgdagsmåling svarer folk på hva de faktisk har stemt på valgdagen, i motsetning til i en meningsmåling, der de oppgir hva de ville stemt dersom det var valg.

Se resultatene fra stortingsvalget på våre resultatsider

Store avvik

For flere av partiene er avvikene store på Synovates måling. Målingen tilsa blant annet et resultat for SV på nær 10 prosents oppslutning. Men da 99,9 prosent av stemmene var telt opp, hadde SV 6,2 prosent, nesten fire prosentpoeng under Synovates valgdagsmåling.

Synovate fanget heller ikke opp at Arbeiderpartiet gjorde det så bra som de gjorde.

Kavli har foreløpig ikke regnet ut hvor stor feilen var i snitt, men ifølge Finansavisen ligger de an til å bomme med 1,56 prosentpoeng i snitt per parti i år. Til sammenligning bommet TNS Gallup, som utførte TV 2s måling, med 0,66 prosentpoeng i snitt.

– Jeg gratulerer Gallup med nok et fint resultat, sier Kavli, som håper på fornyet tillit når mediene skal bestille ny valgdagsmåling ved neste stortingsvalg.

Ikke første storbom for NRK

Også TNS Gallups måling for TV 2 overvurderte SVs oppslutning, og forespeilet partiet et resultat på 7,5 prosent.

Og ingen av valgdagsmålingene klarte heller å forutse Venstres katastrofevalg.

Men der Venstre og SV ble overvurdert, ble Arbeiderpartiet undervurdert. Også her var Synovates måling for NRK og Dagbladet langt unna det endelige resultatet. Valgdagsmålingen viste 31,8 prosent, mens valgresultatet ble 35,5 prosent. TNS Gallups måling for TV 2 viste at Arbeiderpartiet ville ende opp på 34,4 prosent.

Årets valg er imidlertid ikke første gangen NRKs valgdagsmålinger er misvisende.

Under kommunevalget for to år siden bommet statskanalens måling grovt, den gang gjennomført av Norstat. Norstats måling hadde da et samlet avvik på 8,3 prosent, mens TNS Gallup hadde et samlet avvik på 3,2 prosent.

– Samarbeidet er viktig

Forskningsleder Ole Fredrik Ugland i TNS Gallup vil ikke uttale seg om valgdagsmålingene til andre aktører. Men han sier det er flere aspekter som teller inn om man vil få en nøyaktig måling.

– Samarbeidet er noe av det viktigste for å få en nøyaktig måling. I tillegg er å gjennomføre en slik måling et håndverk, og da er det viktig at dette håndverket gjennomføres riktig i alle ledd. Man skal si noe om hva 3,5 millioner velgere stemmer gjennom å undersøke et representativt utvalg på 2500, sier han til tv2nyhetene.no.

(NTB / tv2nyhetene.no)