mette hanekamhaug (Foto: TV 2)
mette hanekamhaug (Foto: TV 2)

Mette (22) yngst på tinget

Mette Hanekamhaug blir med sine 22 år den yngste folkevalgte på Stortinget, og får kraftig pepper for manglende kulturinnsikt.

– Nei, dem om det altså. Jeg synes det er viktig å tenke at jeg vet ikke alt. Jeg har lest mye og jeg prøver å lære mest mulig. Fortsatt vet jeg ikke alt, men det er jo derfor man er med i politikken for å lære. Det er viktigste er man prøve å lære så mye som man kan, raskest mulig, svarer Mette Hanekamhaug i Fremskrittspartiet.

Hårfint inne

Hun har fått kulturkjeft via flere sosiale medier etter et intervju i Adresseavisen hvor Hanekamhaug uttaler at bøker ikke er kultur, og at hun ikke kjenner til innkjøpsordningen for bøker. Nå vil hun lære mer om kultur.

– Ja, i hvert fall siden jeg har lyst inn i kulturkomiteen, det er et område jeg har lyst til å prioritere og vite mer om, sier Hanekamhaug.

22-åringen fra Molde fikk en nervepirrende valgnatt. Hun var inne og ute av Stortinget flere ganger i løpet av opptellingen. Nå er hun hårfint inne via utjevningsmandat, og blir med sine 22 år den yngste folkevalgte på Stortinget.

– Det er en utrolig utfordring. Man har litt mer å bevise på grunn av alderen, men jeg ser også en fordel. Vi ungdommer har litt ekstra utålmodighet som kan hjelpe oss i politikken, sier Hanekamhaug til TV 2.

Utålmodig

Hun tør ikke helt juble over plassen, fordi fintellingen av stemmer kan sende henne hodestups ut av rikspolitikken. Men alt tyder på at hun får Frps tredjemandat ifra Møre og Romsdal.

– Jeg er veldig utålmodig, og jeg er fullstendig klar over at ting tar tid, og at ting ikke er gjort på en dag. Men jeg har den utålmodigheten min som er min «drive» i politikken, som gjør at jeg ikke gir opp ting, og skal få til ting. Jeg tror det er min største fordel, forteller 22-åringen.

Hun innrømmer at det kan bli tøffe tak mot garvede politikere.

– Det kan by på store utfordringer. Det kan bli veldig interessant, og jeg tror at læringskurven blir enormt bratt den første tiden, sier Mette Hanekamhaug.

Hva er ditt politiske forbilde?

– Det er mange. Jeg synes det er så utrolig mange dyktige politikere uansett partitilhørighet. Jeg må si at de store hos oss er Carl I. Hagen og Siv Jensen.

Ungdomspopulær

Hvem er mentor i Frp da?

– Det har ikke vært en, det har vært mange. Det synes jeg er så flott, det er så mange dyktige politikere, både her lokalt og sentralt, og alle har vært så positiv og behjelpelige. Det har hjulpet meg mye, forklarer Stortingets yngste representant.

Hun tror mange av stemmene kommer fra unge velgere.

– Jeg håper det. Vi har prøvd å mobilisere unge velgere med å fortelle at endelig har de sjanse til å få en ungdomskandidat inn på Stortinget, Og jeg tror at valgdeltakelsen blant de unge har vært litt lav fordi man føler man ikke blir tatt helt på alvor, og at deres stemme ikke teller. Så derfor tror jeg dette har vært et viktig element. De unge er med i demokratiet de også, svarer Mette Hanekamhaug.