Lars Sponheim på tur over fjellet 1993
Lars Sponheim på tur over fjellet 1993

Vandret til Stortinget - tar Volvo hjem

Lars Sponheim startet sin karriere på Stortinget med å gå over fjellet til hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I valgkampens hete lovet Sponheim å gå til fots til Oslo dersom han ble valgt inn på Tinget, sier Pål T. Jørgensen i introduksjonen på det 16 år gamle opptaket.

Reportasjen ble sendt 24. september 1993. Lars Sponheim innledet sin karriere på Stortinget med å oppfylle løftet om å gå fra Ulvik i Hardanger til Stortinget i Oslo.

Tung snø

Turen var både lang og strabasiøs, men Sponheim var tapper da TV 2 møtte ham på Bergensbanens høyeste punkt.

– Det har gått bra så langt. Det har vært en tung tur, det har vært mye snø, og det tar på beina å gå i. Men det går fint, forsikret han.

Se opptaket øverst i artikkelen.

Over og ut

Mandag ble det klart at Sponheims politiske karriere er over. Med et valgresultat på 3,9 prosent kommer partiet under sperregrensen, og stortingsgruppen reduseres fra ti til to personer. Sponheim ryker ut av Stortinget, og mandag kveld kunngjorde han at han trekker seg som partileder.

Lars Sponheim innser nederlaget mandag. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

– Dette er noe dritt, sa partileder Lars Sponheim da han møtte partimedlemmene til valgvake.

Når 32 av 33 kommuner i Hordaland er talt opp, mangler Sponheim 455 fattige stemmer på å få fire nye år på Stortinget. Sambygdingene kan ikke sies å ha heiet fram Venstre-lederen. I Ulvik kommune får Venstre en oppslutning på 15 prosent, noe som er 5,1 prosentpoeng dårligere enn valget for fire år siden.

– Jeg har tenkt å kjøre Volvoen min og fylle den opp med dresser gjennom 16 år i politikken og bøker som har samlet seg opp, sier Sponheim til NRK.

Fikenblad og høner

Lars Sponheim er også kjent for å ha en slagferdig replikk. I vår kom han i trøbbel etter karakteristikken av næringsminister Sylvia Brustads innsats i Aker-saken.

– Denne generalforsamlingen er fikenbladet Brustad prøver å gjemme seg bak, og Brustad bak et fikenblad er ikke det peneste jeg kan tenke meg, sa Sponheim til Nettavisen.

Les mer: Refses for fikenblad-utspillet

I påsken 2002 vakte det også stor munterhet da Sponheim i spørretimen på Stortinget ble spurt om hva han aktet å gjøre med eggemangelen i kongeriket.

– Jeg kunne kanskje svart, president, at hver mann burde ha sin høne, så hadde dette vært løst, sa Sponheim fra Stortingets talerstol.

Se reportasje (reporter: Kjetil Løset)