VINNEREN: Statsminister og Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor statsministerboligen tirsdag formiddag. (Foto: TV 2)
VINNEREN: Statsminister og Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor statsministerboligen tirsdag formiddag. (Foto: TV 2)

Stoltenberg: – Takk for tilliten

Jens Stoltenberg takket for tilliten og lovet en fortsettelse av de rødgrønne linjene de neste fire årene.

– La meg starte med å takke alle som stemte på oss slik at vi har flertall til å ta ansvaret i fire nye år. Det er Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet som sammen skal styre de neste fire årene. Det handler om å trygge arbeidsplassene, forsterke velferdsstaten og være en pådriver for klimaspørsmål, sa Jens Stoltenberg da ha møtte pressen dagen etter den historiske valgseieren.

Se pressekonferanse i videoruten øverst

Respekt for andre velgere

Statsministeren hadde likevel et hjertesukk over den lave valgdeltakelsen.

– Jeg vil også vise respekt for de som stemte på andre partier. Det er et viktig bidrag til demokratiet at så pass mange brukte stemmeretten, men det er en bekymring at valgdeltakelsen ikke ble høyere, sa Stoltenberg.

Arbeiderpartiet gjorde et langt bedre valg enn regjeringspartner SV, som gikk tilbake fra forrige stortingsvalg. Men Stoltenberg vil ikke svare TV 2 Nyhetenes spørsmål om dette medfører én statsråd mindre for SV.

– Jeg vil ikke kommenter enkeltheter. Vi skal gå igjennom hele platformen og hele oppsettet for hvordan vi skal jobbe. Jeg er trygg på at det arbeidet vil gå godt. Vi har fire års erfaring med å regjere sammen. Vi har dessuten omfattende dokumenter med hva vi har planlagt de neste årene, innen utdanning og forskning, klima, forsvaret og samferdsel, sier Stoltenberg.

– Tre partier gjør hverandre bedre

På spørsmål om hva som blir den vanskelige saken for det trehodede regjeringsmonsteret sier Stoltenberg at Ap, SV og Sp i flere kompromisser gjør hverandre bedre.

– Det finnes kompromisser hvor man møtes på halvveien. men det finnes også kompsomisser der summen av det alle tre partier står for utgjør noe som er enda bedre. Jeg håper at vi skal finne flere slike løsninger. Vi tre har mange eksempler på at vi kan finne gode løsninger, sier Stoltenberg.

– Jeg ser flere medier sier at olje i Lofoten blir en utfordring. Vel, vi får sette oss ned og finne en løsning. Vi fant en løsning på Barentshavet, vi finner en løsning på Lofoten også, sier Stoltenberg.

Beste siden 50-årene

Ikke siden 1957 har Arbeiderpartiet gått fram to stortingsvalg på rad. I tillegg bryter den rødgrønne regjeringen trenden med at regjeringen blir kastet ved hvert valg. De siste 16 årene har regjeringen måttet gå av etter hvert stortingsvalg.

– Det har vært viktig for oss i denne valgkampen at flere fagbevegelser har mobilisert sine medlemmer, sier Jens Stoltenberg.

Regjeringspartiene fikk 86 mandater etter mandagens valg, mens opposisjonspartiene fikk 83 mandater.

Les alt om valget på tv2nyhetene.no sin valgseksjon