En ny uavhengig gransking av «Scandinavian Star»-katastrofen slår fast at den danske passasjeren som fikk skylden for brannen om bord, antakeligvis var uskyldig.

Dansken var kjent som pyroman, men saken mot ham ble henlagt fordi han selv omkom i brannen.

– Seks branner

Det er ingeniørene Pierre Palmberg og Henrik Georgsson, som i den ferske rapporten fra konsulentselskapet Sweco, hevder at det var seks påsatte branner om bord «Scandinavian Star».

De hevder at flere personer må ha vært med på å starte disse, melder NRK.

Ber FBI om hjelp

Ingeniørene har sendt en kopi av rapporten sin til FBI, siden det amerikanske selskapet SeaEscape sto oppført som eier av passasjerfergen på tidspunktet for ulykken.

– Ifølge obduksjonen døde den påståtte brannstifteren under brann nummer to. Dette viser at den påståtte brannstifterens skyld er høyst tvilsom, skriver Palmberg og Georgsson i brevet til FBI ifølge NRK.

Palmberg og Georgsson håper FBI vil foreta en egen granskning av hendelsen.

– Ikke tilgang eller kunnskap

De to ingeniørene hevder også at dansken som ble siktet for brannen, ikke hadde kunnskap om skipet og branndynamikk, noe som må ha vært en nødvendighet for å starte disse brannene.

Han hadde heller ikke tilgang til områdene der brannene oppstod.

159 mennesker mistet livet da «Scandinavian Star» ble rammet av brann natt til 7. april 1990 på linjen mellom Oslo og Fredrikshavn.