Valgets seierherre heter Jens Stoltenberg.  (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Valgets seierherre heter Jens Stoltenberg. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Jens er valgets seierherre

Historisk seier for statsminister Jens Stoltenberg.

Ikke siden 1957 har Arbeiderpartiet gått fram to stortingsvalg på rad. At dette skjer mens partiet sitter i regjering, gjør seieren enda mer overlegen.

– Jeg er stolt over å lede Det norske arbeiderparti, som greier å mobilisere velgere for de sosialdemokratiske verdiene, sa Stoltenberg til jublende tilhengere på Arbeiderpartiets valgvake i natt.

Fire nye år

Idet 424 av 430 kommuner er talt opp, ligger Ap an til å få en oppslutning på 35,4 prosent. Det er 2,7 prosentpoeng bedre enn valgresultatet i 2005. Partiet får 64 mandater på Stortinget, tre flere enn i inneværende periode.

SVs Kristin Halvorsen, Aps Jens Stoltenberg og Sps Liv Signe Navarsete under partilederdebatten på Stortinget valgnatten.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)
SVs Kristin Halvorsen, Aps Jens Stoltenberg og Sps Liv Signe Navarsete under partilederdebatten på Stortinget valgnatten. (Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix)

– Brakvalget sikrer også rødgrønt flertall de neste fire årene, fastslås det på Arbeiderpartiets hjemmeside .

Se alle valgresultatene her.

– Helt suveren

Arbeiderpartiets 2. kandidat i Oslo, Marit Nybakk, sier til Dagbladet at det er 16 år siden sist en regjering ble gjenvalgt i Norge.

– Jens har vært helt suveren og betyr enormt. Han er den ubestridte lederen som har fått fram at vi har taklet finanskrisen, at vi gir trygghet, sier Nybakk til avisen.

Bjarne Håkon Hanssen mener Stoltenberg er større enn Gro, mens Aftenposten kaller det «en politisk prestasjon» at den rødgrønne regjeringen klarte å bli gjenvalgt.

– Marginene er så små at det er all grunn til å tro at den uavklarte regjeringssituasjonen på den såkalte borgerlige siden har vært utslagsgivende. Men dette var et uunngåelig problem, skriver avisen på lederplass.

Kom hjem

Jens Stoltenberg kommer hjem til Statsministerboligen hvor han ble tatt imot av kona Ingrid Schulerud.  (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
Jens Stoltenberg kommer hjem til Statsministerboligen hvor han ble tatt imot av kona Ingrid Schulerud. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
Etter en lang valgnatt ble Stoltenberg tatt imot av kona Ingrid Schulerud i statsministerboligen i Parkveien. Der kan de se fram til å bo i fire nye år.

I minuttene før statsministeren selv ankom, tok Schulerud seg tid til å snakke med pressen.

– Jeg kom egentlig bare ut for å vente på mannen min, men jeg synes det er imponerende at han holder ut. Det har vært kjempespennende, sa hun.

Les også: Vant valget – kom til stengt dør