Partileder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres landsmøte i Trondheim mai 2001.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Partileder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres landsmøte i Trondheim mai 2001. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Her er Sponheims politiske liv

Venstre-lederen vil trekke seg etter valgfiasko. Se video av karrierens hans her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En svært skuffet Lars Sponheim fortalte at han vil trekke seg som Venstre-leder etter de elendige resultatene i årets valg . Med et foreløpig valgresultat på 3,9 prosent, havnet partiet under sperregrensen, og Venstre-lederen mister plassen på Stortinget. Samlet sett vil partiet etter alt å dømme miste åtte av ti mandat på Stortinget.

Han fortalte partifellene at hans politiske karriere er over som følge av skandaletallene.

LES OGSÅ: Sponheim trekker seg som Venstre-leder

– Jeg er ferdig som partileder i Venstre. Det må tas ansvar, og det ansvaret tar jeg, sa han til TV 2 da valgdagsmålingene avslørte de dårlige resultatene.

Er det riktig av Sponheim å trekke seg som partileder? Si din mening nederst i saken!

Partileder og stortingsrepresentant Lars Sponheim var Hordaland Venstres 1. kandidat ved valget i år. Han har sittet på Stortinget siden 1993, hvor han måtte gå over fjellet fra hjemstedet Ulvik i Hardanger og helt frem til tigerstaden for å holde et løfte han hadde kommet med i valget. Han var da partiets eneste representant på Stortinget.

Se videoklipp fra Sponheims gåtur øverst i saken!

Før han ble folkevalgt på Stortinget, hadde han vært kommunestyrerepresentant og ordfører i Ulvik.

I 1997 kom Venstre inn på Stortinget med seks representanter og Sponheim ble utnevnt til nærings- og handelsminister.

Da regjeringen Bondevik gikk av i 2000 vendte Sponheim tilbake til Stortinget som parlamentarisk leder, før han ble landsbruksminister i Bondevik 2-regjeringen i 2001.

Hadde ti mandater på tinget

I 2005 gjorde Venstre sitt beste valg i nyere tid med 5,9 prosent og fikk ti representanter på Stortinget. Men de rødgrønne partiene fikk et flertall av representantene og kunne danne regjering. Sponheim tok plass i finanskomiteen og har vært parlamentarisk leder for den største stortingsgruppen Venstre har hatt siden før splittelsen på Røros.

Det var før mandagens valg, hvor partiet fikk så lav oppslutning at det havnet under sperregrensen. Partiet ligger an til å kun få to mandater på Stortinget. Det blri Trine Skei Grande fra Oslo og Borghild Tenden fra Akershus.