GÅR AV: Venstres leder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo mandag i anledning stortingsvalget 2009. Sponheim trekker seg som leder for partiet etter et dårlig valgresultat.  (Foto: Johansen, Erik/Scanpix)
GÅR AV: Venstres leder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo mandag i anledning stortingsvalget 2009. Sponheim trekker seg som leder for partiet etter et dårlig valgresultat. (Foto: Johansen, Erik/Scanpix)

Sponheim trekker seg som Venstre-leder

Vil ta ansvar for de elendige valgresulatene.

– Dette er noe dritt, sa partileder Lars Sponheim da han møtte partimedlemmene til valgvake mandag kveld. På de ferskeste målingene fra TV 2 ligger partiet under sperregrensa, med 3,9 prosent av stemmene.

Han sier til TV 2 at han ikke skjønte hvor dårlig det kom til å gå før han så valgdagsmålingene. Han krysser fingrene for at partiet fortsatt vil klare å komme seg over sperregrensa.

Trekker seg

– Jeg er ferdig som partileder i Venstre. Det må tas ansvar, og det ansvaret tar jeg, sier han. Han avviste at han hadde vært lite motivert i den siste delen av valgkampen. Dersom han ikke kommer inn på Stortinget, er ifølge sine egne ord ferdig i politikken.

– De siste ukene så jeg hvordan vi var i ferd med å havne i en skvis. Er det noe mange Venstre-velgere er redd for, er det et kaldt, mørkeblått Norge. Jeg tror at mange trofaste Venstre-velgere var redd for at vi ikke skulle klare å demme opp dette.

Ikke garantienes skyld

Han avviste at det var hans garantier som hadde skapt problemer for partiet.

– De som tror det er garantiene som er skyld i dette, har ikke skjønt Venstres velgere. Dette er radikale folk som stiller opp for andre som er i nød, og er livredd for et iskaldt Norge, sier partielederen.

– Carl I. Hagen sier på valgvake at han håper du ikke kommer inn på Stortinget?

– Han må få seg en rolig kveld. Er det noe som er leit ved valget, så er det at Carl Ivar forsvinner. Han har vært viktig. Jeg tror han er et større menneske enn dette.

LES OGSÅ: Siv og Carl fryder seg over dårlig Venstre-valg