KLEMMER TIL FOR RØDGRØNT FLERTALL: Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV). (Foto: Heiko Junge / Scanpix )
KLEMMER TIL FOR RØDGRØNT FLERTALL: Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV). (Foto: Heiko Junge / Scanpix )

Rødgrønt flertall på TV 2s valgdagsmåling

Regjeringspartiene får 87 mandater, mens opposisjonen får 82 på valgdagsmålingen til TV 2.

I det valglokalene over hele landet stenger presenterer TV 2 sin ferske valgdagsmåling laget av TNS Gallup.

Resultatene fra denne viser at de rødgrønne partiene får flertall med 87 mandater, og en samlet prosentandel på 47,8.

Se valgdagsmålingen her.

Jubel på Aps valgvake

Ifølge målingen får Arbeiderpartiet 34,4 prosent, en fremgang på 1,7 prosent sammenlignet med stortingsvalget i 2005. SV ender på 7,5 prosent, en tilbakegang på 1,3 prosent. Mens Senterpartiet får en oppslutning på 5,9, en tilbakegang på 0,6 prosent fra valget i 2005.

Jubelen står i taket på Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus i Oslo etter at resultatene ble presentert.

– Vi har gjort en utrolig god valgkamp. Vi har vært best på nett og har en partileder som er i en divisjon for seg selv, sier Aps nestleder Helga Pedersen til TV 2.

Full jubel er det også hos Sosialistisk Venstreparti til tross for at partiet ligger an til å bli en av taperne i valget. Bare halvparten av velgerne som stemte SV i 2005 sier de har gjort det samme i år, mens tre av ti SV-velgere rømmer til storebror i regjeringen Arbeiderpartiet.

- Seieren er ikke i land ennå, men det har vært en fantastisk valgkamp, sa Halvorsen da hun takket støttespillerne ved 21-tiden. (Foto: TV 2)
- Seieren er ikke i land ennå, men det har vært en fantastisk valgkamp, sa Halvorsen da hun takket støttespillerne ved 21-tiden. (Foto: TV 2)

– Det er et dårlig tall, hvorfor er det jubel?

– Målingene spriker, men begge viser at vi gjør et bedre valg enn det man spådde for noen dager siden, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til TV 2.

Solhjell mener mobiliseringen på saker som skole og Lofoten har ført til økt oppslutning.

Halvorsen: – Fantastisk valgkamp

– Seieren er ikke i land ennå, men det har vært en fantastisk valgkamp, sa Kristin Halvorsen da hun ankom partiets valgvake noen minutter etter at de første målingene ble offentliggjort.

Til tross for at flere valgdagsmålinger viser et rødgrønt flertall, tar ikke SV-lederen seieren på forskudd.

– Alle valgdagsmålingene har rødgrønt flertall, men det blir en thriller utover natta, sa Halvorsen før hun takket alle støttespillerne som hadde møtt opp på Rockefeller i Oslo.

Sp: – Ser lovende ut

Senterpartiets Liv Signe Navarsete var svært fonøyd over å ha fått en oppslutning på 5,9 prosent.

– Det ser lovende ut. Jeg har en god følelse, sier Navarsete til TV 2.

– Som det minste partiet holder vi stand. Det betyr at folk har sett hva vi har fått til.

<b>Bli med på vår interaktive valgvake</b>

Carl I. Hagen er godt fornøyd med Frps valgkamp, og roser partileder Siv Jensens innsats. Mediene er han ikke like godt fornøyd med. (Foto: TV 2)
Carl I. Hagen er godt fornøyd med Frps valgkamp, og roser partileder Siv Jensens innsats. Mediene er han ikke like godt fornøyd med. (Foto: TV 2)

Nedgang for KrF og Venstre

Fremskrittspartiet ender på 21,4 prosent på valgdagsmålingen til TV 2. Dette er en nedgang på 0,7 prosent i forhold til valget i 2005. Høyre får 17,3 prosent, en oppgang på 3,2 prosent.

KrF får 5,5 prosent på TV 2s valgdagsmåling, en nedgang på 1,3 prosent. Mens Venstre får 4,6 prosent, en nedgang på 1,3 prosent.

Dette gir en samlet prosentandel på 48,8, men det gir ikke mer enn 82 mandater for de borgerlige.

Rødt går frem 0,9 prosent i forhold til 2005, til 2,1 prosent.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener valgkampen har vært nærsynt. - Vi har vært ganske alene om å løfte blikket ut over landets grenser, sier Høybråten. (Foto: TV 2)
KrF-leder Dagfinn Høybråten mener valgkampen har vært nærsynt. - Vi har vært ganske alene om å løfte blikket ut over landets grenser, sier Høybråten. (Foto: TV 2)

Høyre: – Formidabel seier

På Høyres valgvake på Oslo Plaza er det en avventende holdning. Det er en glede over at partiet går frem, men ikke over forsatt rødgrønt

– For Høyre er det en formidabel seier hvis vi får over 17 prosent. På denne målingen er vi valgets vinner, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til TV 2.

– Men det holder ikke til borgerlig seier?

– Nei, på denne målingen holder det ikke, men det er tidlig på kvelden.

LES OGSÅ: Erna er folkets vinner

– Ikke fornøyd

Valgdagsmålingen viser at Venstre vil kjempe mot sperregrensa. Partiet får 4,2 prosent, en tilbakegang på 1,78 fra det gode resultatet partiet fikk i 2005.

Bakgrunnstallene viser at bare fire av ti Venstre-velgere fra 2005 har gjentatt sitt valg, mens to av ti har stemt Høyre.

Venstres Trine Skei Grande håper det endelige resultatet vil vise en større fremgang for partiet.

– Vi er ikke kjempe fornøyd om resultatet blir slik, men vi håper fortsatt at vi skal få de promillene som skal til for å klare et skikkelig resultat. Det er fryktelig mange stemmer som ikke er talt opp, sier Grande til TV 2.

– Blir dere straffet for at Lars Sponheim har sagt kontant nei til Frp?

– Nei, det var viktig for Venstre å gjøre det. Men det er vanskelig i debatter hvor det bare er snakk om makt og ikke om hva man skal bruke makten til. Det er ikke lett for Venstre, sier Grande på Venstres valgvake Folk i Oslo.

Roser Siv Jensen

På Det norske teateret i Oslo er stemningen betraktelig bedre. TV 2s valgdagsmåling viser at Fremskrittspartiet får 21,4 prosent.

– Vi har gjort en strålende valgkamp, og Siv Jensen har gjort en kjempejobb. Det er rart hun henger sammen fremdeles, sier Fremskrittsparti-veteranen Carl I. Hagen til TV 2.

– Selv deres egne velgere mener at Høyre har gjort en bedre valgkamp enn Frp?

– Det er umulig å vite hvordan valgkamper kommer i gang. Det er mediene som styrer norsk valgkamp mer enn noen gang. Det gjelder både når man avbryter under debatter, til hvilke saker de velger å stille de ulike partiene spørsmål om, til hvilke personer de henter frem for å delta.

Høybråten: – Ikke sint, men skuffet

Kristelig Folkeparti ligger i følge TV 2s valgdagsmåling an til å gjøre et svært dårlig valg med 5,5 prosent. Det vil i så fall være det dårligste valget i partiets historie.

KrFs leder Dagfinn Høybråten ble likevel møtt med applaus da han ankom partiets valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo.

– Så langt ligger det an til at de rødgrønne fortsetter. Hvis det skjer, så er jeg ikke sint, men jeg er veldig, veldig skuffet, sa Høybråten med hentydning til en kjent reklamereplikk.

Han mener at partiet hadde skilt seg ut i valgkampen, ved å fokusere på familiepolitikk.

– På mange måter har det vært en nærsynt valgkamp. Vi har vært ganske alene om å løfte blikket ut over landets grenser, sa Høybråten til TV 2.

LES OGSÅ: Klart for tidenes valgsending

– Kan treffe innertier

2738 personer har svart valgdagsmålingen TNS Gallup har laget for TV 2. Valgdagsmålingene blir gjennomført ved at personer blir spurt om hva de stemte umiddelbart etter at stemmen deres er blitt gitt under et valg.

Målingen er en god indikasjon på hva det endelig valgresultatet blir.

– TV 2 sin valgdagsmåling under kommunevalget i 2007 var veldig nøyaktig. En valgdagsmåling kan treffe innertier, men den kan også vise feil, sier tallknuser og politisk reporter i TV 2, Kjetil Løset.

LES OGSÅ: Slik følger du valgnatten på tv2.no

Valgdagsmålingen viser at ingen andre partier har like lojale velgere som Arbeiderpartiet. 78 prosent av velgerne som stemte Ap i 2005 sier at de har gjort det samme i dag. Fremskrittspartiet har nesten like lojale velgere. 77 prosent av Frp-velgerne fra 2005 sier at de har stemt på det samme partiet.

Lovforbud å offentliggjøre for tidlig

Det er lovforbud mot å offentliggjøre resultater fra valget før alle valglokalene er stengt, altså klokken 21.00.

Allerede nå kan du besøke våre resultatsider for stortingsvalget. Der finner du en side for hver eneste kommune i Norge, alle fylker og kretsene i de største byene i Norge.

Resultatene blir offentliggjort fortløpende fra klokken 21.00 valgkvelden, men lag gjerne bokmerke til resultatsiden for din kommune allerede nå og følg med klokken 21.

Her presenteres TV 2s valgdagsmåling:

338956