Jens Stoltenberg (Ap) avgir sin valgstemme på Uranienborg skole  i Oslo søndag ettermiddag. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Jens Stoltenberg (Ap) avgir sin valgstemme på Uranienborg skole i Oslo søndag ettermiddag. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)

– En håndfull stemmer i Oppland kan avgjøre

Et titall stemmer i Oppland kan bli avgjørende for regjeringsskiftet, mener statsministeren. Men det er flere vippefylker i årets stortingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet har vanligvis sterk oppslutning i Oppland. Under dagens valg kan innlandsfylket bli avgjørende for fortsatt rødgrønt styre, eller om en ny regjering skal slippe til, skriver Oppland Arbeiderblad.

Nøkkelfylke

Overfor avisen peker statsminister Jens Stoltenberg ut Oppland som nøkkelfylke. Minst to mandater i fylket kan like gjerne vippe i borgerlig som rødgrønn retning.

– Vi sier alltid at alle stemmer teller like mye, men denne gang kan stemmene fra Oppland bli helt avgjørende, sier statsministeren til Oppland Arbeiderblad.

Det er imidlertid flere fylker som er i posisjon til å vippe valget i den ene eller andre retningen:

Klikk her for å se reporter Kjetil Løsets blogginnlegg over vippefylkene.

Meningsmålingene på landsbasis har de siste ukene vært svært jevne. På siste målingen som TNS Gallup gjorde for TV 2 lørdag 12. september lå opposisjonen foran med fem mandater. Overfor TV 2 Nyhetskanalen sier Jens Stoltenberg at det er det jevneste valget noensinne.

– Jeg har sett målinger som viser at noen hundre stemmer avgjør for arbeiderpartiet. Det er klart det er spennende, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetskanalen.

– Men jeg husker valget i 1972. Da vant Arbeiderpartiet med noen få stemmer, og vi jublet og feiret. Så fant de noen stemmer som ikke var talt opp, og da vi våknet på tirsdagen var plutselig Kåre Willoch statsminister. Etterpå fant de noen stemmer i Nordland, og onsdag var Odvar Nordli statsminister likevel, sier statsministeren.

– Mobilisering i siste øyeblikk blir avgjørende

Den siste målingen TNS Gallup har laget for TV 2 viser også at det blir kamp til siste stemme mellom de to blokkene om hvem som vinner valget.

Les mer: Klart for valgthriller

– Alt er åpent. Mobiliseringen av de aller siste velgerne vil bli avgjørende for resultatet, sa TV 2s valgekspert, professor Hanne Marthe Narud, lørdag.

Mandatfordelingen viser at fordelingen mellom blokkene er snudd på hodet siden forrige valg.

– Ett av spenningsmomentene på valgdagen blir opptellingen av forhåndsstemmene, sier Narud til tv2nyhetene.no.

Hvis du ennå ikke vet hva du skal stemme – ta TV 2s partitest og finn ut hvem du egentlig sympatiserer med.

Oppløftende for rødgrønne

I en måling som Dagens Næringsliv avsluttet lørdag får Ap får 34,8 prosents oppslutning, en oppgang på hele 3,8 prosentpoeng. Frp kan notere en solid nedgang.

Målingen, som offentliggjøres i Dagens Næringsliv på valgdagen, er utført av Sentio. 996 personer er intervjuet fra tirsdag til lørdag. Resultatet er oppløftende lesning for den rødgrønne regjeringen. Ap, SV og Sp får ifølge målingen til sammen 88 mandater, og flertall med god margin.

Frp ligger ifølge målingen an til en oppslutning på 22,2 prosent, ned hele 5,4 prosentpoeng.

Høyre får 14,6 prosents oppslutning – en oppgang på 0,9 prosentpoeng. Dersom dette blir resultatet, vil det kun være 0,4 prosentpoeng bedre enn katastrofevalget i 2005.

I tillegg går partiet Rødt opp 0,3 prosentpoeng og ender på 1,9 prosent, noe som gir to plasser i Stortinget.

Sp ligger på 6,5, opp 1,5, Sv har en nedgang på 0,6 og lander på 7,3. KrF øker med 1,0 til 6,4, Venstre ligger på 4,3, ned 1,4. Andre partier får en oppslutning på 1,7 prosent, opp 0,3 prosentpoeng, melder NTB.