jens_jensen
jens_jensen

– Frp bør ikke snakke om byggeprosjekter

Jens Stoltenberg og Siv Jensen møttes til en siste duell før valget. Se hele duellen her.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet arrangerte valgkampens siste duell mellom Jens Stoltenberg og Siv Jensen på Restaurant Folk i Operapassasjen i Oslo lørdag.

Dagen før dagen forsøker partilederne for de to største partiene i Norge å kapre velgerne som fremdeles ikke har bestemt seg.

Store deler av debatten brukte de to til å understreke de store forskjellene mellom Ap og Frp.

Se hele duellen i videovinduet øverst.

– Mindre ferdig enn da dere startet

Stoltenberg mener Siv Jensen snakker som om hun skal bruke oljepenger på å pusse opp velferdssamfunnet, men understreker at å gi milliarder i skattelette ikke er det samme som å bygge sykehjem og investere i veier.

– Jeg tror at Fremskrittspartiet skal være litt forsiktig med sånn byggebilder, for dere sliter litt med byggeprosjekter av ulik karakter, hoppbakker og andre ting, sier Stoltenberg, og henviser til budsjettsprekken under nybyggingen av Holmenkollen som førte til at Frp-byråd i Oslo, Anette Wiig Bryn, måtte gå av tidligere i sommer.

Samtidig understreker statsministeren at de borgerlige partiene ikke har klart å komme opp med noe bredt borgerlig alternativ, til tross for at de har hatt fire år på seg til å gjøre det.

– Det viktigste byggeprosjektet dere sliter med, det er at etter valget i 2005 så sa Fremskrittspartiet at dere skulle bygge et borgerlig regjeringsalternativ. Nå har dere altså bygget i fire år, og det verket er mindre ferdig enn da dere startet, sier legger han til.

Fremdeles ikke bestemt deg for hvilket parti du skal stemme på? Ta Partitesten her

– Ikke penger du har tjent, Stoltenberg

– Stoltenberg har helt rett når han sier at Fremskrittspartiet vil ha lavere skatter. Og det er fordi vi mener det er et velferdsspørsmål også. Veldig mange mennesker, faktisk det store flertallet, tjener mindre enn 500.000 kroner. Mange av disse har vanskeligheter med å få endene til å møtes i hverdagen, blant annet fordi skattetrykket går opp. Det er verst for dem som har minst, svarte Frp-lederen.

Jensen sier Fremskrittspartiet mener folk må få lov til å beholde litt mer av lønningsposen selv.

– Dette er ikke penger du har tjent og så deler ut til folk. Det er folk selv som jobber hardt for disse pengene, og som gjerne ser at lønningsposen skal strekke litt lengre, sier Jensen.

Hvorfor de er best

Under duellen fikk begge to direkte spørsmål om hvorfor akkurat de er den beste til å styre Norge.

– Fordi Arbeiderpartiet har den beste politikken. Både når det gjelder å trygge økonomien og sikre arbeidsplassene, men ikke minst når det gjelder å bruke pengene på eldreomsorg, på skole og på samferdsel, de viktige fellesoppgavene. Og i tillegg til at vi har de beste sakene, så har vi det klart beste regjeringsalternativet, sier Stoltenberg.

Siv Jensen mener at årevis med regjeringsmakt har vist at Arbeiderpartiets oppskrift ikke fungerer, og sier de selv står for en fornyelse av Norge.

– Fremskrittspartiet representerer fornyelsen i norsk politikk. Vi har hatt den ene regjeringen etter den andre som har holdt fast på den samme oppskriften for å løse velferdsutfordringene og ikke klart det. Jeg er enig i at vi på mange måter bor i et godt land, men det vi diskuterer i hver eneste valgkamp, det er jo hvorfor det blir stadig større utfordringer i helsevesenet og eldreomsorgen, sier Siv Jensen, som hevder de er de eneste som har funnet løsningen på disse problemene.