panel680 (Foto: TV 2)
panel680 (Foto: TV 2)

Dette er partiledernes siste løfter til velgerne

Mens partibarometrene dirrer og de siste tvilerne argumenterer for og imot, setter partilederne inn et siste støt mot velgermassen. Her er partiledernes løfter til velgerne.

Med bare ett døgn igjen til valget er det mye som står på spill for landets partiledere. Ifølge valgforsker Hanne Marthe Narud er de sannsynlig at hver fjerde velger fremdeles ikke har bestemt seg for parti.

Lørdag var Kristin Halvorsen (SV), Jens Stoltenberg (A), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Lars Sponheim (V) og Torstein Dahle fra partiet Rødt samlet til valgkampens siste partilederdebatt på TV 2. Dette var deres siste sjanse til å påvirke valgresultatet og kapre stemmer.

Se hele debatten i toppen av artikkelen!

SV lover å hindre oljevirksomhet i Lofoten

Ifølge meningsmålinger har SV mistet hver fjerde velger til Arbeiderpartiet siden forrige valg. Kristin Halvorsen advarer nå folk mot å stemme taktisk på Ap.

– En må stemme SV, for det er våre velgere og våre sympatisører som kommer til å avgjøre valget, mener Halvorsen.

Og under partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld lovet hun sine velgere å stå på for å mobilisere velgere, helt til valglokalene stenger mandag.

– En av de tingene som avgjøres i dette valget er om Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljevirksomhet. Alle skjønner at store tankskip inn i fjæresteinene der, er en trussel mot unike naturverdier, sier Halvorsen.

Her kan du se hele sluttappellen til Halvorsen!

338606

Ap lover full sykehjemsdekning

Arbeiderpartiet har den siste tiden gått hardt ut og lovet en strengere asylpolitikk og bedre kontroll ved de norske grenseovergangene. Ikke minst fordi Frp ser ut til å vinne velgere med sin strenge linje.

– Vi har satt i verk innstramminger, og det tar noe tid før de virker. Et godt eksempel er Irak, der vi har fått til en returavtale, og der antallet asylsøkere går ned. Det er feil å si at Norges asylpolitikk er ute av kontroll, sa Jonas Gahr Støre (Ap) under NRK-debatten som onsdag ble sendt fra en moské i Oslo.

I partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld valgte likevel Stoltenberg å fokusere mest på de eldre.

– Arbeiderpartiet vil bruke de store pengene på de store oppgavene. Foran forrige valg sa vi full barnehagedekning, det har vi fullt opp. Nå sier vi full sykehjemsdekning, det skal vi også følge opp.

Her kan du se hele innlegget!

338609

Frp lover mindre skatt og innvandring

Fremskrittspartiet ligger an til å få rundt 22 prosent av stemmene ved valget, og er landets klart største borgerlige parti, men leder Siv Jensen har hatt store problemer med å få de andre partiene på høyresiden til å samarbeide.

Skal Siv Jensen få se innsiden av Statsministerens kontor, må hun overbevise velgerne og vise at også hun makter å danne en koalisjon.

Stemmer du på Fremskrittspartiet, lover Siv Jensen at du får følgende.

– Vi vil gi deg den samme retten til en sykehjemsplass som våre barn har til skoleplass. Vi vil bygge flere veier, men vi vil gjøre det uten bompenger. Vi vil opprette lukkede asylmottak og sende flere ut av landet, sier Jensen.

Her kan du se hele innlegget i partilederdebatten!

338608

Høyre lover en bedre skole

I de siste målingene fra TNS Gallup er KrF, Venstre og Høyre til sammen klart større enn Frp og således det mest sannsynlige borgerlige regjeringsalternativet. Og den mest sannsynlige statsministeren heter i så fall Erna Solberg.

Solberg lover å satse på skole og lavere skatter dersom hun kommer i regjering.

– Vi er for lavere skatter fordi det trygger jobbene. Vi er for en bedre skole, slik at hvert barn møter en dyktig lærer, og vi vil ha flere og bedre veier, sier Solberg som også mener Høyre hele tiden har vært klar på at de er et alternativ å stemme på dersom en vil ha borgerlig regjering etter valget mandag.

– Vi er for en borgerlig regjering som kan realisere en slik kurs, sier hun.

Her kan du se hele appellen!

338607

Venstre lover å stimulere et grønnere næringsliv

Lars Sponheim og Venstre ser nok en gang ut til å kunne klar å manøvrere seg inn i maktens korridorer. Og med Venstre i vippeposisjon, lover Sponheim en langt mer offensiv klima- og miljøpolitikk enn den de rødgrønne har ført de siste fire årene.

– Stemmer du venstre, kan du være sikker på å få mye igjen for stemmen din. Venstre har gjennom denne valgkampen snakket om de store sakene. Å redde klima, satse på forskning og bedrifter, og et moderne velferdssamfunn, sier Sponheim.

– Skal vi berge miljøet, trenger vi de grønne, nyskapende bedriftene, sier han.

Se Sponheims sluttappell her!

338603

KrF lover å tenke på familien

Dagfinn Høybråten vil bli familieminister. Etter fire år uten et eget familiedepartement, lover Høybråten å gjeninnføre det dersom han kommer i regjering.

– Vi har store ambisjoner, blant annet en reformpakke på ti punkter. Hvis valgresultatet skulle gi oss grunnlag for å komme i regjering, vil dette departementet stå høyt på vår ønskeliste, sier Høybråten til NTB.

I kveldens partilederdebatt på TV 2 fortalte Høybråten at han tror det er mange som er enig med KrF.

– Det er derfor vi har scoret så godt på partitestene, forklarer Høybråten.

– Det er viktig å satse på barna og familiene. Vi vil ha et mer menneskelig samfunn, et samfunn som tar høyde for at vi også skal være utadvendt som nasjon, avslutter han.

Her kan du se Høybråtens innlegg i partilederdebatten på TV 2!

338605

Rødt lover likelønnspott

Partiet Rødt og deres kandidat Erling Folkvord ligger nå an til å kapre det siste distriktsmandatet fra Oslo fylke. Partiet har lagt fram en liste med ti saker de skal arbeide for dersom de kommer inn på Stortinget, blant annet vil de opprette en likelønnspott som skal sørge for å heve lavlønnsyrkene i offentlig sektor.

De vil også arbeide for å dekke inn kommunenes 2008-underskudd.

– Det samlede kommuneunderskuddet fra 2008 var på 23 milliarder kroner. På det verste under Bondevik-regjeringen var underskuddet på 19 milliarder. Dette må vi rett og slett dekke inn, ellers blir det kutt i tjenestetilbudet, sier Folkvord til tv2nyhetene.no.

Torstein Dahle som er partiets leder og kandidat fra Hordaland, lovet under partilederdebatten å forsøke å presse den nye regjeringen mot venstre.

– Vår førstesak er å verne de uføretrygdedes rettigheter. Med Rødt på Stortinget og LO i ryggen kan vi stoppe de foreslåtte kuttene i uførepensjon, men da trenger vi din stemme, sier Dahle.

Se Torstein Dahles sluttappell her!

338601

Senterpartiet lover flere lærere i skolen

Liv Signe Navarsete og Senterpartiet er det minste partiet i det rødgrønne regjeringsalternativet, men de mener likevel at de får gjennomslag for Senterparti-saker i regjeringen.

– Jeg mener at de som stemte på Senterpartiet sist, har fått god valuta for pengene. Vi gikk til valg på sterkere kommuneøkonomi, bedre velferdstjenester, frivillighet og kultur, og ikke minst samferdsel, og jammen har vi levert i forhold til de 6.5% vi fikk ved forrige valg, så Navarsete under Pål T. Jørgensens partilederutspørring på TV 2.

Denne gangen lover de blant annet å arbeide for bedre veier, tog og brebånd.

– Vi vil binde Norge tettere sammen, men vi går også til valg på å skape grønne arbeidsplasser i landbruket og reiselivet. Vi vil sette kommunene i stand til å ha flere lærere i skolen, istedenfor heldagsskolen, sier Navarsete.

Her kan du se hele Navarsetes sluttappell!

338604

Er du fremdeles usikker på hva du skal stemme? Tar du TV 2s partitest, kan valget bli litt enklere. Forsøk her!