NYE REGLER: Regjeringen foreslår nye regler som vil gjøre det lettere å si nei til å stå på valglister. Illustrasjonsfoto.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
NYE REGLER: Regjeringen foreslår nye regler som vil gjøre det lettere å si nei til å stå på valglister. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

707.489 har forhåndsstemt

Aldri før har så mange benyttet muligheten til å forhåndsstemme før et valg som i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede da valglokalene stengte torsdag, var den gamle rekorden slått, men i løpet av fredag, som var siste dag man kunne forhåndsstemme, besøkte hele 85.488 mennesker forhåndsstemmelokalene.

Knuste gammel rekord

Dermed ble den gamle rekorden virkelig slått ned i støvlene: I år har hele 707.489 personer benyttet sjansen til å stemme før selve valgdagen, og det er 205.489 flere enn den gamle rekorden fra 2001, viser tall Kommunal- og regionaldepartementet offentliggjorde fredag kveld.

I 2001 forhåndsstemte 502.000 velgere. I 2005 kom det inn til sammen 473.000 forhåndsstemmer under hele forhåndsstemmeperioden.

– Gir høy valgdeltakelse

– Det er bra at velgerne har fått god informasjon og benytter muligheten til å forhåndsstemme. Hver stemme teller. Høy valgdeltakelse er viktig for å sikre et levende demokrati, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Det er ErgoGroup og Indra som innhenter tallet på forhåndsstemmer. (©NTB)