Israelske bosettere bygger ut stadig større områder på Vestbredden  (Foto: EPA/SCANPIX/)
Israelske bosettere bygger ut stadig større områder på Vestbredden (Foto: EPA/SCANPIX/)

Bygger Israel stein for stein - på fremmed land

Statsministeren godkjenner utvidelse av jødiske bosettninger, og går mot både palestinerne og USAs krav.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu godkjente denne uken byggingen av 950 nye boliger i de jødiske bosettingene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Avgjørelsen skaper harme blant palestinerne, og utgjør i tillegg enda en utfordring for Obama, som har krevd full stans i all byggeaktivitet i de okkuperte områdene.

Se hele fredagens utgave av Korrespondenten øverst i saken.

På okkupert land

Gravemaskinen står aldri lenge stille i Ma'ale Adumim, utenfor Jerusalem. Her er bygningsarbeiderne i full sving etter at den israelske regjeringen denne uken godkjente oppføringen av 80 nye boliger i byen. Men det er et problem: Ma'ale Adumim ligger på okkupert land. Med sine vel 35.000 innbyggere er dette en av de største bosettingene på det israelsk-okkuperte Vestbredden.

Og nå skal de bli flere etter at statsminister Benjamin Netanyahu godkjente oppføringen av 450 boliger på Vestbredden og 500 i Øst-Jerusalem.

- Jeg ser ingen grunn til å stoppe byggearbeidene verken i Tel Aviv, Jerusalem, Judea eller Samaria. Det er noe vi bør fortsette med, sier den israelske minister for infrastruktur, Uzi Landau fra nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu.

LES OGSÅ: Her angripes journalisten

Trøbbel for Obama

Avgjørelsen fra israelske myndigheter er et slag i ansiktet for USAs president Barack Obama, som har gått høyt på banen og krevd en umiddelbar stans av all byggeaktivitet i de okkuperte områdene. Også på palestinsk side vekker avgjørelsen harme. Palestinernes president Mahmoud Abbas har krevd full stans av bosettingene som forutsetning for at fredsforhandlingene med Israel skal gjenopptas.

- Israels arbeid med å bygge nye bosettinger er helt ødeleggende for den amerikanske innsatsen. Det er et slag mot innsatsen fra det internasjonale samfunn. Israel bryter sine egne forpliktelser til Veikartet, som innebar en full stopp av de jødiske byggearbeidene på palestinsk område, sier Mohammad Ishtayeh fra Fatah.

Har 40 prosent av Vestbredden

Siden den såkalte seksdagers-krigen i 1967 har bosettingsprosjektet vært en viktig del av israelsk politikk. Til sammen bor det nå omlag 480.000 bosettere på okkupert land. Rundt 180.000 av disse bor i Øst-Jerusalem, mens rundt 300.000 bor i de 121 offisielt godkjente bosettingene på Vestbredden.

Hanne Eggen Røislien er forsker ved PRIO, og har skrevet boken «Bosettere på hellig grunn. En reise blant jødiske nybyggere»
Hanne Eggen Røislien er forsker ved PRIO, og har skrevet boken «Bosettere på hellig grunn. En reise blant jødiske nybyggere»

I tillegg finnes det over 100 såkalte utposter, som ikke er offisielt godkjent av israelske myndigheter. Til sammen tar bosetterne nå opp om lag 40 prosent av Vestbredden.

Men hvem bor der? Hanne Eggen Røislien er forsker ved PRIO og har skrevet bok om bosetterne - «Bosettere på hellig grunn. En reise blant jødiske nybyggere». Hun mener det er riktig å dele bosetterne i tre grupper:

- Vi har de som bor i bosetningene utenfor Israel som om de var drabantbyer. Dette ser vi spesielt rundt Øst-Jerusalem. På Vestbredden finner vi de som har flyttet ut av Israel av ideologiske grunner, nasjonalistene. Den tredje gruppen er liten, men ofte den vi ser bilder av - de som er i bosettingene av både ideologiske og religiøse grunner, og som også er i opposisjon til palestinerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

israel_468
israel_468

Oppdelt samfunn

Hun understreker at de som bor rundt Jerusalem har forhold som du finner i hvilken som helst by, i motsetning til situasjonen for bosetterne på Vestbredden. Tryggheten er langt større for bosetterne i Øst-Jerusalem, enn de som bor i spredte enklaver. Men også der har man gode veier, kloakknett og vannforsyning, understreker hun.

Like fullt - israelere og palestinere lever hver for seg. Veinettet inne på Vestbredden er delt, slik at du finner noen veier for palestinere, noen for israelere. Denne oppdelingen stykker områdene sterkt opp.

Umulig å skape fred

- Det er ikke mulig å skape fred med alle disse bosettingene, sier Peace Now-aktivisten Sussan Moses.

Israelske myndigheter hevder oppføringen av de nye boligene som nå planlegges, skal etterfølges av en byggestans. Men bare delvis: For Netanyahu mener en eventuell byggestans ikke skal gjelde for Øst-Jerusalem eller de om lag 2000 boligene som allerede er under oppføring på Vestbredden.

- Netanyahu har iverksatt en stor svindel. Han tror han kan lure resten av verden ved å si at han ønsker å stanse byggeaktiviteten. Men det han egentlig gjør er å videreføre bosettingspolitikken samtidig som han vil ha noe igjen for det, sier Fatah-politikeren Hanan Ashrawi.

Vil ha tostatløsning

Så hva går det mot? I Øst-Jerusalem er bosettingene i ferd med å bli så store at de går over i hverandre, sier Hanne Eggen Røislien, - og Nenanyahu ønsker nå å binde dem sammen. Det betyr at palestinerne ikke fritt kan reise til Øst-Jerusalem lengre, de må krysse bosettinger.

Selv mener Israel at en tostatsløsning fortsatt er mulig.

- Selv om det er uenighet med USA er jeg overbevist at det er både mulig og nødvendig å finne en løsning. Vi skal få fart på en betydelig politisk prosess som vil føre til en løsning med to stater for to folk, sier forsvarsminister Ehud Barak.