Elin Natås var en skoletaper.

– Jeg husker ikke så mye fra skoledagene, annet enn at det gikk veldig dårlig, forteller spesialpedagogen.

Les også: Skjønner du hva denne formelen betyr?

Lærte å lese som 36-åring

I dag kaller hun seg eks-dyslektiker og jobber som privatlærer for skoletapere i alle aldre.

I godt voksen alder har hun tatt videregående, mellomfag i både pedagogikk og kriminologi samt 1. avdeling spesialpedagogikk. Alt det var mulig, fordi hun endelig lærte å lese ordentlig som 36-åring.

elin3

Begynte med 2. klassepensum

Elin Natås hadde slått seg til ro med at hun var dårlig på skolen. Det var først da sønnen hennes begynte på skolen og fikk liknende problemer, at hun tok grep. Hun ringte Dysleksiforeningen og fikk anbefalt det kjente pedagog-paret Ragnhild og Magne Nyborg.

– Jeg og sønnen min gikk til privatundervisning der hver mandag i fem år. Vi startet begge med 2. klassepensum, forteller Natås.

Noe av det første Ragnhild Nyborg sa til Natås var at hun ikke hadde lærevansker, men at mange lærere har pedagogiske vansker.

Les også: – Jeg tror jeg har hatt hodepine hver eneste dag av mitt liv

– Barna må lære begreper og analyse først!

Det ble vendepunktet. De lærte grunnleggende begrepslære og analyse, noe som hjalp dem både i matte og norsk.

Natås mener det er viktig at barn med såkalte lærevansker, går helt tilbake til det punktet de falt av på. Hun sammenlikner det med strikking:

– Hvis du gjør en feil i mønsteret nederst på genseren, så hjelper det lite å rette på feilen ved brysthøyde. Du må rekke opp helt ned til der den første feilen ble gjort. Sånn er det med læring også.

Nær seks av ti artikler i Wikipedia inneholder faktafeil

Kurs for foreldre og pedagoger

annelene
Elin Natås har nå jobbet med private elever i 15 år, og hun har mye å gjøre. Derfor har hun slått seg sammen med det kjente Mensa-medlemmet og forfatter Anne Lene Johnsen (bildet). De skal arrangere både foreldrekurs og kurs for skolearbeidere som vil lære mer om Nyborg-ekteparets metode.

– På kursene skal vi lage flere som Elin sånn at flere barn kan få hjelp, sier Anne Lene Johnsen.

Mer om kursene finner du på hjernefabrikken.no .