nordmenniutlandet
nordmenniutlandet

Her sitter 64 nordmenn fengslet

Det sitter 64 norske borgere i utenlandske fengsel. Men ikke alle har fått like mye oppmerksomhet som de to nordmennene i Kongo.

De narkotiltalte norske kvinnene i Bolivia fikk ikke engang en eneste krone til advokathjelp i utlandet.

Engasjerte seg i Kongo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er personlig engasjert i saken til de to fengslede nordmennene i Kongo. Og på en pressekonferanse tidligere i måneden fortalte Støre om innsatsen i forhold til Kongo.

– Vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlig for sikkerheten til de to. Jeg vil i løpet av ettermiddagen ha en samtale med min kongolesiske kollega, sa Støre den 8. september 2009.

Sjeldent med oppmerksomhet

Men Moland og French er ikke de eneste som har havnet i trøbbel i utlandet. Det sitter fengslede norske borgere over hele verden. De fleste er dømt for narkotikaforbrytelser, vold og drap. Totalt 64 nordmenn.

I det interaktive kartet øverst i artikkelen kan du klikke på markørene og se hvor de enkelte sitter fengslet.

Det er sjelden at fengslede nordmenn i utlandet får oppmerksomheten til utenriksministeren. Ikke bare det. Bare et fåtall av dem får advokatutgiftene dekket av norske myndigheter. Men med nordmennene i Kongo er det annerledes.

– De to har fått fri rettshjelp. Og de har fått advokatbistand fra Norge. Vi har bistått dem i å få en veldig kompetent advokat i Kongo, sa Støre på pressekonferansen.

Fikk ikke penger til advokat

I det beryktede San Sebastian-fengselet i Cuchabamba i Bolivia sitter tre norske jenter fengslet - tiltalt for å ha smuglet 20 kg kokain. De ble pågrepet for ett og et halvt år siden og har knapt nok sett folk fra norsk UD.

– UD-folkene var i byen i to-tre uker. Etter det forsvant de, sier advokat Carl Bore til TV 2 Nyhetene. Han representerer en fengslet 19-åring.

Jentene har heller ikke fått penger til advokat i Bolivia.

– Hun har kun fått noen få kroner til å kopiere opp dokumenter i Norge. Men har ikke fått noe penger til boliviansk forsvarer. Summa summarum så er det så og si ingenting, sier Bore.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

339271

– Forskjellsbehandling

Advokaten mener norske myndigheter driver med forskjellsbehandling når de engasjerer seg så sterkt i Kongo-saken.

– I Kongo har UD hatt to representanter konstant under hele saken. I tillegg har Jonas Gahr Støre tatt direkte kontakt med Kongos utenriksminister. Jeg mener dette er en klar forskjellsbehandling i forhold til min klient og andre nordmenn som sitter fengslet i utlandet, sier Bore.

Reell dødsdom i Irak

I Nord-Irak sitter Osman Omar Osman. Han er dømt til døden for å ha drept sin kone. Også han mener norske myndigheter ikke har presset på nok for å få omgjort dødsdommen.

– Han er dømt til døden uten å ha hatt noen rettsikkerhetsgarantier. Det er ingen domstol som har vurdert det slik som vi skal vurdere saker i Norge. Norske myndigheter presset ikke på for å sikre hans rettigheter, sier advokat Brynjar Meling, som tidligere representerte Osman Omar Osman.

– Han sitter på en dødsdom i et land hvor det effektueres dødsdom. Han har opplevd at fanger som sitter på samme type dom er blitt henrettet, sier Meling.

– En vurderingssak

Utenriksdepartementet avviser kritikken fra de to advokatene og benekter at de forskjellsbehandler norske borgere i forhold til Kongo-fangene.

– Når det er store og vanskelige saker så er det også nødvendig å gå inn med ekstra ressurser. Det må vi vurdere fra sak til sak, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn S.Jahnsen til TV 2.

– Hva synes du om at jentene i Bolivia ikke fikk en krone til å dekke advokat?

– Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som avgjør hver enkelt sak. Vi bistår norske borgere med å fremme slike søknader, men det er Fylkesmannen som avgjør, sier Jahnsen.

– Advokaten til disse jentene kritiserer Utenriksdepartementet for manglende oppfølging. Hva synes du om det?

– Vi mener at vi har fulgt opp saken i Bolivia på en god måte. Saken har blitt kontinuerlig fulgt opp siden de ble fengslet, sier Bjørn S. Jahnsen.

339272