sitter
sitter

Ryanair nektet 13-åring å fly hjem

Lavprisselskapet fløy Helene (13) til London. Men da hun skulle hjem igjen, nektet de. Begrunnelse: Hun var for ung til å fly alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg at du som 13 åring blir fløyet ut av landet av et flyselskap, men blir nektet hjemreise. Dette opplevde Helene Melsom fra Hakadal.

Les også:Nye prisøkninger fra Ryanair

Les også:Ikke på nett - ingen billett!

Se også: Skal du reise med Norwegian? Sjekk dette først

Far Morten Melsom kjøpte datteren en tur-retur billett fra Torp i Sandefjord til Stansted i England hos lavprisselskapet Ryanair.

Helene fikk lov til å fly ut av landet med Ryanair, men ble nektet hjemreise igjen da hun skulle gå om bord flyet på Stansted flyplass i England. Begrunnelsen fra lavprisselskapet var at Helene var for ung til å fly alene hjem til Norge uten et voksent reisefølge.

-Jeg synes Ryanair har et ansvar for å bringe henne tilbake når de først har tatt henne ut av landet, sier far Morten Melsom til TV 2 hjelper deg.

Ulikt regelverk

Regelverket til Ryanair sier at mindreårige under 16 år ikke kan fly alene uten følge av en voksen på samme bookingnummer. Andre flyselskap som blant annet SAS, Norwegian, Air France, British Airways og Widerøe lar derimot barn over 12 år fly alene.

Det er i tillegg mulig å bestille følge fra flyselskapene mot en pengesum.

-Jeg forstår ikke hvordan de kunne fly meg ut av landet, men ikke ta meg hjem igjen, sier 13-åringen Helene.

Hun ble svært lei seg og synes Ryanair personellet på flyplassen oppførte seg bryskt og ufint da hun ble avvist. Heldigvis hadde hun tanten sin på flyplassen i London som hjalp til med å ordne en ny flybillett hjem igjen med en konkurrent til Ryanair, Norwegian.

-Det var ingen problem å fly hjem alene med dem, sier Helene.

Avviser feil

Ryanair avviser at flyselskapet har handlet klanderverdig i saken. Selskapet viser til at faren haket av for å ha lest Ryanair sine betingelser.

De mener dermed at faren må ha vist om 16 års regelen. Derfor hevder lavprisselskapet at de var i sin fulle rett til å nekte Helene å reise hjem fra England, selv om de fløy henne ut av landet.

-Ryanairs regler sier helt klart at vi ikke kan akseptere mindreårige som reiser alene, sier kommunikasjonssjef i Ryanair Stephen McNamara.

McNamara viser også til at tanten til Helene, Irina Melsom, var på flyplassen i London. Derfor mener han det var trygt å levne henne der. Ryanair hevder også at de lot Helene fly ut av Norge fordi tanta var på samme fly til London.

Kjøpte feil billett

Faren til Helene kjøpte i utgangspunktet en feil billett. Morten Melsom trodde at Ryanair hadde et likt regelverk som de fleste andre flyselskapene – regler som lar unge fra 12 år fly alene. Faren kjøpte dermed en voksenbillett til datteren på internett.

-Men da vi kjøpte billettene handlet vi i god tro. Vi kjøpte billett til en voksen person, fordi vi har erfaring fra tidligere kjøp at når man er over 12 år, så er man voksen, og da har man lov å reise alene med fly. Vi svarte ærlig på alle spørsmål underveis og vi fikk ikke på noe tidspunkt varsel om at hun ikke fikk lov å reise alene, sier far Morten.

Skrev alder

Faren skrev alderen til Helene under innsjekkingen på internett uten at det kom noe varsel om at hun var for ung til å fly alene.

Dermed fikk Helene skrevet ut boardingkort uten problem da hun skulle reise ut fra Torp. Tanten til Helene reiste med samme fly ut av Norge, men på et annet bookingnummer.

– Juridisk ansvar

Reiselivsdirektør Rolf Forsdal i Handels-og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) støtter familien.

-Selskapet viste hvilket fødselsår hun hadde. Det var lagt inn da faren sjekket henne inn. Dermed blir det litt for enkelt og feil å si at Ryanair kan påberope seg disse flybetingelsene sine. De har jo tross alt fløyet henne ut. Det er en handling som juridisk sett påfører selskapet et ansvar, sier Rolf Forsdal til TV 2 hjelper deg.

Han oppfordrer folk til å lese flyselskapenes regelverk svært nøy, fordi forskjellene kan være svært store.

-Spesielt viktig er det å se på disse lavprisselskapene, sier Forsdal.