jensen_solberg_stoltenberg (Foto: TV 2)
jensen_solberg_stoltenberg (Foto: TV 2)

- Viktig å endelig få diskutere asylpolitikk med Stoltenberg

Temperaturen var høy da Jens Stoltenberg møtte Erna Solberg og Siv Jensen til statsministerduell på TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nervene var i høyspenn hos de tre som kjemper om toppjobben i norsk politikk. Onsdag møtte statsminister Jens Stoltenberg sine to motstandere Siv Jensen og Erna Solberg til debatt i programmet «Din Neste Statsminister» på TV 2.

Les også: Stoltenberg om Solbergs skattepolitikk: – En fabelaktig meningsløs økonomisk teori

Den første halvtimen møtte statsministeren Erna Solberg til debatt. Deretter var det Siv Jensen sin tur til å utfordre ham.

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, mener statsministeren kom best ut av duellen mot Erna men at Siv Jensen kom best ut i den andre runden.

- Jeg synes Stoltenberg vant den duellen relativt klart. Jeg har sett Erna bedre i denne valgkampen. Kanskje er det nettop det at statsministerjobben nå plutselig, og kanskje litt uventet for henne, har rykket nærmere, og at dette har gjort henne mer passiv og forsiktig. Hun hadde også det handikappet at store deler av debatten ble preget av det borgerlige rotet. Når du er borgerlig statsministerkkandidat er det vanskelig å vinne en sånn debatt. Og selv om ikke Stoltenberg sprudlet han heller, så vant han relativt klart, sier Kristiansen.

Les også: Kvinnene nedkjempet Jens Stoltenberg

Stoltenberg på hjemmebane

Debatten mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg handlet om regjeringsalternativer og skatte- og velferdspolitikk. Sistnevnet et område hvor Stoltenberg ifølge Kristiansen er på hjemmebane.

- Når det er snakk om skatt og økonomisk politikk er Stoltenberg trygg. Da føler han seg hjemme, og han hadde også en fordel som sagt, ved at det borgerlige rotet gjorde starten for ham relativt lett mot Erna, sier han.

Under andre del av debatten møtte statsministeren Frp-leder Siv Jensen. Også her var økonomisk politikk et av temaene, men debatten handlet i all hovedsak om asyl- og innvandringspolitikk.

- Der vil jeg si at Siv vant. For hennes del har det kanskje med at statsministerjobben er en mye fjernere drøm nå enn ved starten av valgkampen. Hun var langt mer offensiv og på hugget enn hun har vært tidligere i valgkampen. Hun hadde også fordel av temavalget som preget første del av duellen, nemlig asyl- og innvandringspolitikken. Et område hvor Jens Stoltenberg etter min mening virket både dårlig forberedt, nølende og stotrende nærmest. Så selv om Jens vant duellen etter min mening om den økonomiske politikken også der, så tapte han sammenlagt, sier Kristiansen.

Fornøyd Solberg

De siste ukene har Høyre steget jevnt og trutt på meningsmålingene, og er nå på sitt høyeste nivå siden 2008. Erna Solberg har fått mye av æren for dette, og etter statsministerduellen var hun godt fornøyd med egen innsats.

- Jeg synes jeg fikk inn mine poeng, og jeg er sikker på at han og fikk inn sine poeng på skatt også. Vi mener jo veldig ulike ting om dette. Jeg mener blant annet at Stoltenberg virkelig har hatt et løftebrudd når det gjelder innslagspunktet på toppskatt, sier hun.

Høyre lover mellom 15 og 20 milliarder i skattelette om de kommer i regjering etter valget. Stoltenberg utfordret Solberg under duellen om disse helle kunne blitt brukt på eldreomsorg.

- Vi mener at dette gir bedre grunnlag for å løse eldreomsorgen i fremtiden. Vi er nødt til å ha vekstkraft i norsk økonomi. Vi er nødt til å ha små og mellomstore bedrifter som faktisk kan drive. Det er flere jobber som kan finansiere velferden, ikke bare å skattelegge ihjel de jobbene som finnes, sier hun.

Se hvordan ditt parti ligger an på meningsmålingene på TV 2s partibarometer

- Uansvarlig skattepolitikk

Spørsmålet om skatte- og velferdspolitikk står frem som et av hovedtemaene velgerne står overfor ved dette valget. Stoltenberg mener man kan velge om å fortsette slik man har det i dag ved å stemme på de rødgrønne partiene, eller stemme på partier som vil føre en «uansvarlig skattepolitikk».

- Det var en viktig debatt om viktige motsetninger, og Fremskrittspartiet bekrefter at de vil bruke mange titalls milliarder på lavere skatt. Da blir det mindre penger i felleskassa vi bruker til å betale for sykehus, veier, skoler og ikke minst eldreomsorg. Arbeiderpartiet vil at alle som trenger det skal få en sykehjemsplass, og derfor sier vi nei til den typen uansvarlig skattepolitikk, sier Stoltenberg.

Statsministeren ble under debatten spurt om hvorfor han ikke vil øke skattene slik at man får enda mer penger å bruke på for eksempel eldreomsorg. Det vil han imidlertid ikke.

- Jeg mener at bedrifter og husholdninger har krav på forutsigbarhet. Vi lagde et skatteforlik i 2004. Da lovet vi å videreføre det skattenivået, og det står vi ved. Valget i år handler om vi skal videreføre dagens skattenivå, eller om vi skal begynne med en helt uansvarlig og usosial skattelettepolitikk. Gir vi flere titalls milliarder av kroner i lavere skatt, så kan vi ikke bruke de pengene to ganger. Da er de brukt opp, og vi kan dermed ikke bruke de til å ruste opp norsk eldreomsorg, sier han.

Usikker på hvilket parti du skal stemme på? Ta TV 2s partitest

- Viktig å diskutere asylpolitikk med Stoltenberg

Stein Kåre Kristiansen mener Siv Jensen vant duellen mot statsministeren, spesielt da de diskuterte asyl- og innvandringspolitikk.

- Debatten hadde høy temperatur, men det var viktig å endelig få diskutere asylpolitikk med Jens Stoltenberg. Det er et spørsmål som Arbeiderpartiet har nektet å snakke om, og det er selvfølgelig fordi de har ført en så liberal politikk at vi nå står med de problemene vi gjør, sier Jensen.

Mandag tok Ap-topper til orde for å innføre lukkede asylmottak, noe Frp flere ganger tidligere har foreslått uten å få gjennomslag for det.

- Det tror jeg ikke noe på før jeg får se det. Arbeiderpartiet har konsekvent stemt mot hver eneste gang Fremskrittspartiet har foreslått å opprette lukkede mottak. De har vært imot det, og de har advart mot det. Nå er det valgkamp, og de sier de er for det. Det tror jeg ikke noe på, sier hun.

Les også: Kvinnene nedkjempet Jens Stoltenberg