Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tjostolv Moland og Joshua French ble tirsdag dømt til døden for blant annet drap og spionasje. Onsdag ettermiddag leverte advokaten deres en anke.

Flere ankemuligheter

Ankedomstolen får tilgang til alle papirer i saken lørdag og vil gå gjennom alle dokumentene neste uke. Deretter vil de bruke et par uker på å gå gjennom saken før det avgjøres om anken blir godkjent.

Blir den godkjent skal saken gå til en høyere militær domstol i Kisangani. Deretter kan anken eventuelt gå videre man til den militære høyesterett i hovedstaden Kinshasa. Dette er også siste mulighet.

Sivil rett kan ikke omgjøre dom

Hvis anken fra nordmennene blir forkastet kan de henvende seg til den sivile høyesterett i Kinchasa. Den sivile retten kan ikke omgjøre dommen fra den militære domstolen, men kan kun påpeke prosedyrefeil og be om at saken behandles på nytt.

Onsdag gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det kjent at Kongos utenriksminister garanterte at de to nordmennene ikke vil bli henrettet.

- Blir ikke henrettet

Støre tok kontakt med utenriksminister Alexis Mwamba og ba om en garanti for Molands og Frenchs sikkerhet. Mwamba ga ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet sin forsikring om at de to ikke under noen omstendigheter blir henrettet selv om dommen skulle bli stående.

Den kongolesiske regjering har vedtatt et moratorium om ikke å fullbyrde dødsstraff. Det betyr at alle utførelser av dødsstraff er satt på vent, og dødsstraff praktiseres ikke lenger i landet. Mwamba garanterte også at en anke skal behandles korrekt, og anerkjente at de drapsdømte nordmennenes sikkerhet er kongolesiske myndigheters ansvar.

(Foto: VATN, Vegar K./SCANPIX)